Slovenija 20.9.2019 8:36

Začenjajo se Gregorčičevi dnevi

Kobarid/Nova Gorica, 20. septembra - Gregorčičeve dneve, ki bodo potekali danes in 26. septembra ter 12. oktobra, letos zaokrožuje misel Zdaj naj odmeva petja glas. Na prireditvah želijo organizatorji osvetliti pomen uglasbitev pesmi Simona Gregorčiča, saj je med bolj priljubljenimi avtorji.

Vrsno. Portret Simona Gregorčiča. Foto: Marko Cencič/STA Arhiv STA

Vrsno.
Portret Simona Gregorčiča.
Foto: Marko Cencič/STA
Arhiv STA

"Vsaki Gregorčičevi dnevi so drugačni, ker si vselej izberemo drugo temo, ki izhaja iz njegovih pesmi in se nam zdi pomembna za to okolje. Ker verjetno noben pesnik ni doživel toliko uglasbitev svojih pesmi kot prav Gregorčič," je na novinarski konferenci povedala predsednica Goriškega literarnega kluba GOvoRICA Darinka Kozinc.

Gregorčičevi dnevi delujejo povezovalno, kakor je to bila pesnikova pot od rojstnega Vrsnega do Soške in naprej do Vipavske doline. V Gregorčičevem rojstnem kraju bodo v sodelovanju s pesnikovim sorodnikom Pavletom Gregorčičem in podružnično osnovno šolo Smast pripravili program prvega dne dnevov.

Dogajanje se danes začenja na Kobariškem, kjer bodo ob 16. uri položili venec na Gregorčičev grob v Libušnjah, nadaljevali pa s kulturnim programom v Gregorčičevi rojstni hiši na Vrsnem. Pozdravnim nagovorom bo sledil recital izbranih Gregorčičevih pesmi s člani Goriškega literarnega kluba GOvoRICA, nastop učencev podružnične osnovne šole Smast ter literarno druženje.

V četrtek, 26. septembra, se Gregorčičevi dnevi selijo na Goriško. Sprva bodo ob 17.30 pred pesnikov spomenik na Erjavčevi ulici v Novi Gorici položili cvetje. Program se bo ob 18. uri nadaljeval v Bevkovi knjižnici v Novi Gorici s pozdravnim nagovorom, recitalom Gregorčičevih pesmi, krajšim zborovskim koncertom Dornberških fantov ter pogovorom o uglasbenih pesmih Simona Gregorčiča.

Letošnji Gregorčičevi dnevi se bodo sklenili v soboto, 12. oktobra, ko bodo v Gradišču nad Prvačino pripravili slovesnost ob deseti obletnici Gregorčičeve poti.

Pesnik Simon Gregorčič (1844-1906) ima v srcih Primorcev prav posebno mesto. Nekateri se morda še spomnijo, da je pesnika pospremilo k zadnjemu počitku verjetno največ Slovencev in da so Gregorčičeve poezije romale povsod, kamor so odhajali Primorci.

"Vendar je potrebno prenašati Gregorčičev duh skupaj z mladimi, pomembno pa se nam zdi, da pri organizaciji sodelujejo vsi, ki so kakorkoli povezani s pesnikom, tako domačini z Vrsnega kot tudi gradišča nad Prvačino, kjer je pesnik dolga leta služboval," je še povedala Darinka Kozinc.