Slovenija 22.9.2019 13:15

Za projekt Rastem s knjigo letos izbrana romana Janje Vidmar in Cvetke Sokolov

Ljubljana, 22. septembra - V projektu Rastem s knjigo bodo sedmošolci letos brali mladinski roman pisateljice Janje Vidmar, Elvis Škorc, genialni štor, dijaki prvih letnikov srednjih šol pa crossover roman avtorice Cvetke Sokolov V napačni zgodbi. Obe knjigi sta izšli pri založbi Miš.

Zagreb. Branje knjige, knjiga, knjige za otroke, mladi, branje v naravi, branje na prostem. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Zagreb.
Branje knjige, knjiga, knjige za otroke, mladi, branje v naravi, branje na prostem.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Roman Janje Vidmar je bila v okviru projekta Rastem s knjigo ponatisnjen v 22.600 izvodih, delo Cvetke Sokolov pa v 19.700 izvodih, so sporočili iz Javne agencije za knjigo RS (JAK), ki projekt vodi.

Učenci in dijaki bodo lahko tekom šolskega leta pisateljici obeh knjig tudi spoznali, saj bosta po šolah gostovali v okviru programov Društva Bralna značka Slovenije - ZPMS in Društva slovenskih pisateljev.

Knjige bodo tudi letos dobili učenci šol v zamejstvu - Avstriji, Madžarski, Italiji, JAK pa obenem sodeluje tudi z učitelji, ki poučujejo slovenščino na t.i. sobotnih šolah v Severni in Južni Ameriki ter Avstraliji, pri dopolnilnem pouku v tujini - v Belgiji, BIH, Srbiji, Hrvaški in Franciji in v Evropskih šolah v Bruslju, Luksemburgu, Frankfurt in drugih.

Rastem s knjigo je projekt namenjen spodbujanju branja in obiskovanja knjižnic, ki ga s knjižnicami, šolami in z zavodi vodi Javna agencija z knjigo RS.
Strokovna komisija JAK vsako leto izbere dve mladinski leposlovni ali poljudnoznanstveni deli slovenskih avtorjev, ki so namenjeni sedmošolcem in dijakom prvih letnikov srednjih šol. V šolskem letu 2019/20 poteka projekt za učence 7. razredov osnovnih šol že 14., za dijake 1. letnikov srednjih šol pa desetič.

Lani so sedmošolci brali roman Nataše Konc Lorenzutti Avtobus ob treh, srednješolci pa roman Suzane Tratnik Noben glas.