Slovenija 20.9.2019 12:00

Delovati je začela Platforma za sodobno raziskovalno umetnost - KONS

Ljubljana, 20. septembra - Slovenija je dobila Platformo za sodobno raziskovalno umetnost - KONS. Namen platforme, ki združuje devet partnerjev, delujočih na področju intermedijske umetnosti, je vzpostavitev boljših pogojev in okoliščin za vzdrževanje in razvoj sodobne raziskovalne umetnosti v Sloveniji. Za delovanje je platforma pridobila evropska kohezijska sredstva.

Ljubljana. Programski vodja projekta in umetniški kurator Kersnikove Jurij Krpan. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Programski vodja projekta in umetniški kurator Kersnikove Jurij Krpan.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Cilj projekta KONS je vzpostaviti sistemske povezave med snovalci idej, izumitelji in inženirji za ustvarjanje rešitev za vključujočo družbo ter vzpostavljanje informacijsko-izobraževalnega sistema za različne družbene skupine, ki bodo opolnomočene za kritično rabo novih tehnologij, piše v sporočilu za javnost.

Predlog za ustanovitev KONS izhaja iz pobude, ki so jo deležniki na področju intermedijske umetnosti uspeli uvrstiti kot cilj v Nacionalni program za kulturo 2013-2017. Ukrep v tem dokumentu omenja izboljšanje infrastrukturnih pogojev za producente intermedijske umetnosti.

Platforma KONS v ospredje postavlja vse zainteresirane zavode, društva in posameznike s področja sodobnih raziskovalnih umetniških praks, ki so enakopravno vključeni v oblikovanje skupnega mehanizma za trajnostno izboljšanje infrastrukturnih pogojev. Partnerji projekta KONS so Zavod Kersnikova, Zavod Projekt Atol, Zavod Aksioma, Društvo Ljudmila in Zavod Cona - vsi iz Ljubljane ter Univerza v Novi Gorici - Akademija umetnosti, Mladinski center Velenje, LokalPatriot Novo mesto in Mladinski kulturni center Maribor.

Vsi omenjeni so se za potrebo pridobitve evropskih kohezijskih sredstev združili v konzorcij in vzpostavili sodelovalno platformo na diagonali zahodne in vzhodne kohezijske regije Slovenije. Programski vodja projekta in umetniški kurator Kersnikove Jurij Krpan je za STA ob današnji prvi uradni predstavitvi KONS pojasnil, da so se v konzorcij sprva združili partnerji, ki že vrsto let uspešno in plodno sodelujejo, mrežo pa so nato razširili še na nekaj partnerjev iz vzhodnega dela države.

"Vseslovenski projekt KONS je priložnost za celotno področje intermedijskih umetnosti, da se poveže, opolnomoči, tudi z nakupom opreme, hkrati pa se še bolj integrira v lokalno skupnost," je dejal Krpan.

Po Krpanovih besedah je projekt KONS v grobem strukturiran na tri ravni. Prvo predstavljajo vozlišča, ki jih bodo postavili po vsej Sloveniji. V začetni fazi bo vozlišč pet, v njih bodo izvajali raziskave in izobraževalni program za vse generacije, v njih pa bo omogočeno tudi ustvarjanje manjših umetniških projektov.

Drugo raven bodo predstavljali ustvarjalni laboratoriji, ki bodo v prvi fazi trije - laboratorij za umetno življenje na Kersnikovi, laboratorij za daljinsko zaznavanje in procesiranje signalov Projekta Atol in Ljudmile ter laboratorij za robotiko v Mariboru. V dobro opremljenih laboratorijih bodo po Krpanovih besedah ustvarjali pogoje za realizacijo ambicioznih, prelomnih, t.i. moonshot projektov, pri katerih umetniki sodelujejo z znanstveniki.

"Že vrsto let slovenski umetniki v prekarnih razmerah ustvarjamo izjemne intermedijske projekte, ki odmevajo v svetu, ti laboratoriji pa nam prvič omogočajo, da začnemo projekte razvijati sistematično," je poudaril Krpan.

Tretja raven projekta pa predvideva vzpostavitev nove razvojno-raziskovalne in oblikovalsko-inženirske inštitucije, v kateri bodo omenjene moonshot projekte po besedah Krpana prevajali v možne scenarije, ki jih bo lahko gospodarstvo uporabilo pri svojih inovacijskih procesih. "Imperativ, ki ga imamo pri tem projektu, financiranem preko Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, je, da se umetnost povezuje z gospodarstvom," je še povedal Krpan in dodal, da gre pravzaprav za prelomen trenutek na področju kulture.

Za projekt KONS so partnerji pridobili 4,5 milijona evropskih kohezijskih sredstev preko Strategije pametne specializacije (SPS) 2014-2020, ki je bila podlaga za operativni načrt programa za izvajanje evropske kohezijske politike v istem obdobju. Projekt KONS mora biti zaključen do septembra leta 2022.