Slovenija 21.9.2019 7:00

Kino Šiška s strnjenim programom zaključuje praznovanje desetletne obletnice

Ljubljana, 21. septembra - Drevi se bo zaključilo desetdnevno praznovanje desetletnice Kina Šiška. Veliki finale centra urbane kulture v Šiški bo pospremil celodnevni program, zaznamovan s športnimi, ustvarjalnimi in kulturnimi dejavnostmi, galerijo na prostem, za piko na i pa bodo praznovanje jasno in glasno zaključili vsem znani bendi in pevci.

Ljubljana. Kino Šiška. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino Šiška.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Otrokom in mladostnikom predvsem zanimivi bodo različni urbani športi in gibalne dejavnosti, vse od skejtanja, rolanja, bmxa, hip-hopa in breakdancea pa do boksa, borilnih veščin, plezalne pokušine ter turnirja namiznega tenisa. V praksi se bodo obiskovalci lahko poučili o umetnosti grafitiranja in se udeležili različnih ustvarjalnih delavnic ter se ob 18. uri podali na ogled Pocestnice - prve šišenske ready-made galerije na prostem.

Vodeni ogled bo prisotne popeljal mimo mojstrovin sodobne umetnosti v Ljubljani. "Oglejte si novo odkritega Michelangela, Picassa in celo Zankiča - kjer jih ne bi nikoli pričakovali!" vabi Kino Šiška. Z močjo domišljije bo interaktivna galerija vsakdanje elemente mesta spremenila v vrhunska umetniška dela. Ulične svetilke, razpoke v steni in prometni znaki bodo dobili nov pomen, ki ga bodo obiskovalci lahko argumentirali s sodelovanjem v sproščeni debati o sodobni umetnosti in prispevali novo umetniško delo v zbirko.

Ob 18.30 uri je na sporedu dokumentarec o Kinu Šiška režiserke in scenaristke Maje Pavlin. Opisuje čas kroničnega pomanjkanja ustreznih prostorov za sodobno glasbeno, vizualno in uprizoritveno umetnost do odprtja in vzpostavitve osrednje slovenske institucije za urbano ustvarjalnost. Film prikazuje osnovno idejo zavoda o multikulturnosti, povezovanju in vzpodbujanju različnih ustvarjalnih praks, so zapisali v Šiški.

Obeležitev desetletletnice se bo živahno sklenila s krajšimi nastopi raznovrstnih bendov. Na odru na trgu pred Kinom Šiška se bodo z začetkom ob 20. uri v treh urah zvrstili legendarni Laibach, ki je pred desetletjem odprl redni program Kina Šiške, letošnja evrovizijska predstavnika zalagasper, trnovska legenda Klemen Klemen, prvi prejemniki Kulturnega evra YGT, kamniški Matter in mlade zastavonoše slovenske glasbe Koala Voice in MRFY.

V desetih letih je Kino Šiška postal osrednja slovenska institucija na področju sodobne koncertne ponudbe, ki jo dopolnjujeta programa vizualne in uprizoritvene kulture. Glavni in prepoznavni programi so Špil liga, prva liga dijaških bendov, mednarodni festival sodobnega plesa CoFestival, mednarodno prepoznaven festival in konferenca Ment Ljubljana ter galerija DobraVaga, so ob obletnici zapisali v Šiški. Slabih 3000 doslej v Kinu Šiška, oziroma v njegovi (so)organizaciji, izvedenih dogodkov je do zdaj obiskalo milijon obiskovalk in obiskovalcev.