Svet 23.9.2019 5:30

Velika razstava Dürerjevih del v dunajski Albertini

Dunaj, 23. septembra - V dunajskem muzeju Albertina je na ogled razstava z naslovom Albrecht Dürer. S približno 200 risbami, grafikami in slikami iz vseh obdobij umetnikovega ustvarjanja ter arhivskim gradivom pripoveduje o življenju in delu najbolj znanega nemškega renesančnega slikarja, ki je bil slaven že v času svojega življenja.

Avstrija, Dunaj. Dunajski muzej Albertina. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Avstrija, Dunaj.
Dunajski muzej Albertina.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Razstavo del Albrechta Dürerja v takšni obliki lahko pripravimo samo v Albertini, saj se ta ponaša z največjo zbirko umetnikovih del na svetu. Nekaj del smo si ob tej priložnosti izposodili še iz ducata mednarodnih muzejev in galerij, zaradi česar je razstava nekaj posebnega," je po pisanju hrvaške tiskovne agencije Hina na novinarski konferenci pred četrtkovim odprtjem povedal direktor muzeja Klaus Albrecht Schroeder. Dodal je, da razstava predstavlja "velikega humanista in virtuoznega slikarskega mojstra renesanse".

Po besedah kustosa Christofa Metzgerja razstava Dürerja predstavlja v novi luči, nekatera dela, kot so študije narave, pa so po opravljenih raziskavah sedaj prvič na ogled javnosti.

Postavitev kronološko predstavi dela iz vseh obdobij umetnikovega ustvarjanja. Videti je mogoče študije narave, predstavljeno je nastajanje krajin, na ogled so portreti, avtoportreti, dela z nabožno vsebino ter dela, nastala za cesarja Maksimilijana I.

"Mojster portreta, pejsažev in živali ter religioznih prizorov je svoj talent dokazal v vseh tehnikah: slikarstvu, risbi, lesorezu in bakrorezu. Natančnost, ki je značilna za njegov umetniški opus, si je pridobil v očetovi zlatarski delavnici v Nürnbergu," je kustosove besede povzela Hina.

Albertina se z največjo zbirko Dürerjevih del na svetu - več kot 140 - ponaša zahvaljujoč ustanovitelju muzeja, vojvodi Albertu Sachsen-Teschenu, ki je dela nemškega umetnika pridobil od cesarja Franca II. v zameno za neko drugo zbirko.

Izposoje iz drugih muzejev in galerij pa so na razstavi omogočile tudi vzporedno predstavitev skic, risb in olj na platnu. Ob sliki Svetega Hieronima je denimo na ogled risba, ki je umetniku služila kot priprava za veliko delo.

Dürer, ki je bil pozoren opazovalec narave, je večkrat potoval po Evropi ter ustvarjal krajine v tehniki akvarela. Benetke je prvič obiskal leta 1495, zatem je še večkrat potoval po Italiji ter pozneje po Nizozemski.

Po vrnitvi v Nürnberg je okolico mesta slikal na nov način, s tedaj neznano anatomijo pri upodabljanju narave. Njegovi deli Skenjene roke in Zajec, ki le redko zapustita depo Albertine, sta danes ikonični deli v zgodovini umetnosti.

Akvarel zajca z merami 22 x 25 centimetrov je nastal leta 1502. Zajec je upodobljen z izjemno anatomsko natančnostjo, umetnik ni zanemaril prav nobene podrobnosti. Žival je naslikana tako natančno, da je na njenem krznu mogoče opazovati odblesk svetlobe.

Dürer (1471-1528) se je rodil v Nürnbergu. Učil se je pri očetu in pri slikarju Wolgemutu. V letih 1512-1519 je bil v službi cesarja Maksimiljana I.

Razstava v Albertini bo na ogled do 6. januarja.