Slovenija 22.9.2019 0:30

S podelitvijo vesen sklep 22. Festivala slovenskega filma

Portorož, 22. septembra - S podelitvijo nagrad za film vesna se bo drevi v Avditoriju sklenil 22. Festival slovenskega filma (FSF). Tekom dneva se obeta še pester festivalski program, popoldne pa bodo nagrado kosobrin izročili direktorju filma Matiji Kozamerniku - Joju. Med drugim je bil v ospredju izdaje z retrospektivo letošnji Badjurov nagrajenec Andrej Zdravič.

Ljubljana. Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V tekmovalnem programu letošnjega FSF bodo do večera prikazali 57 filmov, med katerimi je 11 svežih slovenskih celovečercev. Poleg otvoritvenega filma Jaz sem Frenk v režiji Metoda Pevca se za glavne nagrade potegujejo tudi Korporacija v režiji Mateja Nahtigala, Vsi proti vsem Andreja Košaka ter Polsestra v režiji Damjana Kozoleta.

Med igranimi celovečerci v tekmi za vesne so tudi eksperimentalni film Človek s senco v režiji Eme Kugler, Oroslan Matjaža Ivanišina in Zgodbe iz kostanjevih gozdov v režiji Gregorja Božiča, med dokumentarci pa Buča na vroči strehi sveta, katerega režijo podpisujeta Nejc Saje in Jeffrey Young, Vprašanje identitete v režiji Sabrine Morena, Poj mi pesem režiserja Mirana Zupaniča in Hči Camorre Siniše Gačiča.

Uspešnost slovenskih producentov pri manjšinskih slovenskih mednarodnih produkcijah se v tekmovalnem programu festivala odraža z osmimi celovečernimi in dvema kratkima filmoma. Tekmovalni program sestavlja še pet srednjemetražnih, 18 kratkih in 13 študentskih filmov. O nagrajenci bosta odločali dve strokovni žiriji, svojega favorita pa bosta izbrala tudi občinstvo in združenje Art kino mreža. Podelitev nagrad bo prenašala Televizija Slovenija.

Danes popoldne bo Društvo slovenskih režiserjev nagrado kosobrin, namenjeno povečanju prepoznavnost vseh neavtorskih poklicev v produktivni kinematografiji in TV-ustvarjanju, izročilo direktorju filma Matiji Kozamerniku - Joju. Kot piše v utemeljitvi nagrade, je Kozamernik v prvi vrsti odličen prevajalec avtorskih vizij in zahtev v jezik realnosti oziroma realizacije: "To prevajanje je, glede na njegovo zahtevnost, gotovo najbolj nepriznana umetniška disciplina. Jojo je v njej prvak."

Na FSF bodo letos v celoti prikazali 106 filmov. V sekciji Posvečeno so se poklonili letošnjemu Badjurovemu nagrajencu za življenjsko delo, neodvisnemu filmskemu avtorju in komponistu Andreju Zdraviču, festival pa je kot vsako leto zaznamoval bogat strokovni program, namenjen izobraževanju vseh, ki se ukvarjajo s filmom ter vzpostavljanju poslovnih vezi. V fokusu koprodukcijskega srečanja je bila Italija.