Slovenija 22.9.2019 9:00

Vokalna skupina Gallina ponovno s koncerti Glasba za Ravensbrück

Koper, 22. septembra - V koprski samostan se drevi na oder vračajo vokalistke skupine Gallina z Glasbo za Ravensbrück. V njem so združile novitete in priredbe ljudskih pesmi slovenskih skladateljic v spomin na umrle ženske v koncentracijskem taborišču Ravensbrück. Glasbeno spremljavo bosta prispevali Franja Kočnik na citrah in Neža Torkar s harmoniko.

Ljubljana, Kongresni trg. Vokalna skupina Gallina. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kongresni trg.
Vokalna skupina Gallina.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana, Kongresni trg. Vokalna skupina Gallina. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kongresni trg.
Vokalna skupina Gallina.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Vokalna skupina Gallina je koncert izvedla že maja, drevi pa ga bo ob 19.30 ponovila v koprski galeriji Frančiškanskega samostana sv. Ane. Potekal bo v soorganizaciji Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem v okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices.

V Gallini pod umetniškim vodstvom Ane Erčulj pojejo Maša Simčič (prvi sopran), Živa Kolenc (drugi sopran), Ana Plemenitaš (prvi alt) in Višnja Fičor (drugi alt).

"Pevke vokalne skupine Gallina ob spremljavi harmonike in citer izvajajo cikel pesmi Meni se zdi da prihaja pomlad v priredbi Katarine Pustinek Rakar, ki so jih v Ravensbrücku prepevale slovenske taboriščnice. V spomin in opomin so nastale novo ustvarjene kompozicije mladih skladateljic: Das Ende Melani Popit, Zimski dan Ane Zlobko na besedilo Simona Gregorčiča in Hrepenenje Teje Merhar na besedilo Franca Zbašnika," piše v sporočilu za javnost.

Kot je vokalna skupina zapisala na svoji spletni strani, je koncert edinstven projekt, ki slovenske ustvarjalke, pevke, instrumentalistke in skladateljice na svojstven glasben način povezuje z zgodovinsko odmaknjenimi dogodki v Ravensbrücku v Nemčiji. Ravensbrück je bil največje žensko koncentracijsko taborišče 2. svetovne vojne".

"Gre za edinstven primer v slovenski glasbeni literaturi, saj se skladbe za ženski kvartet, harmoniko in citre v njej pojavijo prvič. S pretresljivimi kompozicijskimi sredstvi nas skladateljice opominjajo, da nas zgolj časovna razdalja loči od grozljivih dogodkov 2. svetovne vojne, družbi postavljajo ogledalo in širijo zavest ter ohranjajo spomin v opomin prihodnjim generacijam," je še zapisala skupina Gallina.

Koncert Glasba za Ravensbrück bodo ponovile 5. novembra v Celju ter 11. marca in 8. maja prihodnje leto v Škofji Loki in Domžalah.

Vokalni sestav bo prihodnje leto praznoval desetletnico nastanka. Med repertoarjem skladb svetovne zborovske literature od renesanse do sodobnosti in zlatega časa slovenske popevke izvajajo tudi slovensko ljudsko in umetno glasbo ter pojejo tuje skladbe vokalnega jazza in popa. Pomembno poslanstvo skupine je med drugim spodbujanje mladih skladateljic in skladateljev k ustvarjanju novih skladb in s tem k bogatenju ženske vokalne in zborovske zakladnice.