Svet 21.9.2019 5:30

V Beogradu odprtje retrospektive Marine Abramović

Beograd, 21. septembra - V beograjskem Muzeju sodobne umetnosti (MSU) bodo danes odprli dolgo pričakovano retrospektivo ikone performansa Marine Abramović. Postavitev z naslovom Čistilec je prva velika razstava umetnice v njenem rojstnem mestu po 44 letih.

Srbija. Srbska prestolnica Beograd. Foto: Tanjug/STA Arhiv: Tanjug/STA

Srbija.
Srbska prestolnica Beograd.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv: Tanjug/STA

Čistilec je največja evropska razstava Marine Abramović ter obenem priložnost, da se tudi regionalno občinstvo seznani z najpomembnejšimi deli ene vodilnih umetnic performansa, so že spomladi napovedali v beograjskem MSU. Spomnili so, da je bila premiera razstave leta 2017 na Švedskem, nato pa je obiskala Dansko, Norveško, Nemčijo, Italijo in Poljsko.

"Razstava v Srbiji predstavlja poslednjo postajo turneje in je posebna, ker simbolizira vrnitev umetnice v njeno rojstno mesto, v katerem je imela zadnjo razstavo v salonu MSU leta 1975," so zapisali v sporočilu za javnost. Poudarili so, da ima razstava predvsem izobraževalni značaj.

Marina Abramović je izrazila veselje, da se bo "vrnila domov" in predstavila svojo retrospektivo. "Želim si, da bi si Čistilca ogledali predvsem mladi. Rada bi mladim približala vse, kar sem naredila v preteklih 50 letih. Vsaka nova generacija ima posebno energijo, ki mi predstavlja večni navdih," so njene besede povzeli v MSU.

Razstava kronološko spremlja vse faze polstoletne kariere umetnice, od zgodnjih slikarskih in konceptualnih del do samostojnih performansov in skupnih nastopov z njenim nekdanjim umetniškim in zasebnim partnerjem Ulayem.

Na ogled bo več kot 120 del, vključno s fotografijami, zvočnimi in videoinstalacijami, filmi, scenografijo in arhivskim gradivom. Med drugim bodo predstavili nekatere izmed antologijskih performansov, kot je znamenita body-art akcija Lips of Thomas v innsbruški galeriji Krinzinger iz leta 1975, ali pa nekatera od razvpitih sodobnih del, kot je Umetnica je prisotna (The Artist is Present) iz newyorškega Muzeja sodobne umetnosti (MoMA). Leta 2010 je v okviru tega 736 ur in pol izvajala performans - v tišini je sedela na stolu in na drugi strani mize zgolj z očesnim stikom komunicirala z obiskovalci performansa. Našteli so 750.000 ljudi.

Evropska kritika je zelo pohvalno in z najvišjimi ocenami spremljala razstavo Čistilec, ki ima izjemno umetniško vrednost in obiskovalcem odpira nove percepcije. Ob tem je treba upoštevati, da je 73-letna umetnica predvsem znana po svojih radikalnih performansih, v katerih nenehno preučuje in premika osebne fizične in psihične meje, so še zapisali v MSU.

Razstavo, ki bo odprta do 20. januarja, bodo pospremili filmi in predavanja o umetnosti performansa kot tudi javne izvedbe z namenom javnosti približati kompleksno ustvarjalnost Marine Abramović, ki je svojo umetniško pot začela v Beogradu.