Svet 23.9.2019 12:22

Avstrijska državna nagrada za umetnost Maji Haderlap

Dunaj, 23. septembra - Znani so dobitniki letošnjih avstrijskih državnih nagrad za umetnost. Odlikovanja, vredna po 15.000 evrov, med drugim prejmeta Maja Haderlap v kategoriji literatura in Slovensko prosvetno društvo Rož iz Šentjakoba v kategoriji kulturne iniciative. Podelitev bo 25. novembra v uradu zveznega kanclerja na Dunaju.

Ljubljana, Cankarjev dom. Koroška pisateljica in pesnica Maja Haderlap. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Koroška pisateljica in pesnica Maja Haderlap.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Državne nagrade za umetnost po izboru strokovne komisije podeljuje zvezni minister za kulturo, poroča spletni portal volksgruppen.orf.at .

"Letošnji nagrajenke in nagrajenci opozarjajo na širok spekter umetniškega ustvarjanja v Avstriji: umetnost, ki je pritegnila tudi mednarodno pozornost in ki je pogosto kažipot," je zapisal avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg, ki je pristojen tudi za EU, umetnost, kulturo in medije. "Naloga države je, da podpira te inovativne trende. Avstrijska umetnost namreč pomembno prispeva k mednarodnemu diskurzu in poudarja odločilen element sodobnega umetniškega ustvarjanja - da družbi nastavlja ogledalo in spodbuja k razmisleku," je dodal.

Kot je po poročanju spletnega portala volksgruppen.orf.at ob odločitvi strokovne žirije izjavil koroški deželni glavar Peter Kaiser, ki je tudi pristojni referent za kulturo, koroška kulturna in umetniška scena žari daleč preko koroških meja. V sporočilu za javnost je zapisal, da je Maja Haderlap s svojim literarnim delom mnogo premaknila v glavah sodeželanov. Poudaril je, da je njen angažma kot avtorice vreden velikega spoštovanja.

Tudi Slovensko prosvetno društvo Rož si je po besedah deželnega glavarja nagrado za umetnost več kot zaslužilo, saj se v njihovih umetniških projektih prepletajo najbolj žlahtne strani obeh kultur v deželi.

Maja Haderlap (1961) je po doktoratu iz teatrologije poldrugo desetletje dramaturško vodila celovško Mestno gledališče in predavala na univerzi v Celovcu. Več let je tudi sourejala slovensko literarno revijo Mladje. Od leta 2008 živi kot svobodna pisateljica v Celovcu.

Doslej je izdala pesniške zbirke: Žalik pesmi (1983), Bajalice (1987, obsežen izbor Pesmi Gedichte Poems (1998), v katerem se prvič pojavijo tudi pesmi, ki jih je napisala v nemščini, ter zbirko langer transit (2014) v nemškem jeziku, ki je izšla tudi v slovenskem prevodu (Dolgo prehajanje, 2016).

Leta 2011 objavljeni roman Engel des Vergessens v prevodu Angel pozabe (2013) ji je prinesel pomembne literarne nagrade, med njimi eno najpomembnejših literarnih nagrad v nemškem govornem prostoru, nagrado Ingeborg Bachmann. Prejela je še več drugih pomembnih nagrad.

Piše tudi eseje, radijske igre, dramske priredbe in operna besedila. Pripravila je dramsko priredbo romana Engel des Vergessens za dunajski Akademietheater, ki je krstno uprizoritev doživela 8. septembra 2015. Slovenska odrska priredba (avtor Igor Pison) je doživela krstno uprizoritev 14. marca 2014 v SNG Drama Ljubljana.

Slovensko prosvetno društvo Rož je bilo ustanovljeno leta 1902. Združuje gledališko skupino Trotamora, mladinsko gledališko skupino Teatr zora, otroški zbor Rožce in ženski zbor Rož.