Slovenija 24.9.2019 9:01

V CD podelitev kritiškega peresa društva likovnih kritikov

Ljubljana, 24. septembra - V Cankarjevem domu (CD) bodo v Stekleni dvorani Lili Novy danes podelili nagradi kritiško pero Slovenskega društva likovnih kritikov. Nagrado za življenjsko delo prejme Peter Krečič, nagrado za likovno kritiko in kuratorstvo Sarival Sosič.

Ljubljana. Kustos za novejšo umetnost v Mestni galeriji Ljubljana Sarival Sosič. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kustos za novejšo umetnost v Mestni galeriji Ljubljana Sarival Sosič.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Umetnostni zgodovinar in kritik Peter Krečič. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Umetnostni zgodovinar in kritik Peter Krečič.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Umetnostni zgodovinar in kritik Peter Krečič se rodil leta 1947 v Ljubljani. V dolgi akademski karieri je preučeval slovensko umetnost in arhitekturo 19. in 20. stoletja, umetnostno kritiko v času med vojnama, vprašanja slovenske avantgarde v evropskih okvirih ter od osemdesetih naprej življenje in delo arhitekta Jožeta Plečnika. Velja za enega največjih poznavalcev Plečnika, o katerem je napisal več kot deset knjig. Ob tem se je vrsto let ukvarjal z umetnostno in arhitekturno kritiko.

Leta 1970 je diplomiral ljubljanski Filozofski fakulteti in doktoriral leta 1982. Leta 1996 je bil izvoljen v naziv rednega profesorja. Leta 1971 je bil zaposlen kot kustos umetnostne zbirke v Goriškem muzeju v Novi Gorici, od leta 1973 kot kustos za industrijsko oblikovanje v Arhitekturnem muzeju Ljubljana, od leta 1978 do upokojitve leta 2010 je bil njegov direktor.

Od leta 1987 do leta 1998 je bil gostujoči profesor na katedri za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, od tega leta na Fakulteti za arhitekturo iste univerze. Od leta 2004 do 2011 je sodeloval kot predavatelj s Fakulteto za humanistične študije Univerze na Primorskem, od leta 2004 sodeluje z Visoko šolo za dizajn. Predaval je na številnih univerzah po Evropi in ZDA.

Sarival Sosič se je rodil leta 1962 v Postojni. Leta 1987 je končal Pedagoško akademijo v Ljubljani, pred tem pa leta 1986 vpisal na Filozofski fakulteti še študij umetnostne zgodovine ter primerjalne književnosti in literarne teorije. Po diplomi je 1997 pridobil še naziv magister umetnostne zgodovine.

Od leta 1992 je kustos za novejšo umetnost v Mestni galeriji Ljubljana, kar mu je omogočilo stik s številnimi ustvarjalci in njihovim delom ter hkrati prebudilo željo po intenzivnejšem znanstvenem raziskovanju, predvsem razstavnega oblikovanja, strategije razstavljanja oziroma vizualizacije in ambientalizacije razstav v Sloveniji.

Leta 2000 je vpisal doktorski študij na Akademiji za likovno umetnost na oddelku za oblikovanje. Tema doktorske naloge je bila Nagovor likovnih razstav, zasnovanih kot celovit vizualni organizem v slovenskih galerijah od leta 1945 do 2000. Leta 2006 je pripravil tudi razstavo Vizualni nagovori. Postavitve likovnih razstav 20. stoletja v Sloveniji. Sosič umetnost in kulturo razume najširše. Veliko se ukvarja z raziskovanjem fotografije in njenega pomena znotraj širše likovne umetnosti oz. z raziskovanjem sodobnih likovnih projektov v povezavi s prostorskimi postavitvami, je sporočil član žirije Boris Gorupič. Žirijo sta sestavljala še Alenka Trebušak in Milček Komelj (predsednik).