Slovenija 24.9.2019 5:00

Začenja se 11. festival zvočnih in avdiovizualnih umetnosti Sonica

Ljubljana, 24. septembra - Z odprtjem skupinske razstave Antifonično dejanje se ob 20. uri v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova začenja 11. izdaja festivala Sonica. Festival na temo Varuhi bodo zaznamovali avdiovizualni nastopi nekaterih najboljših svetovnih soničnih raziskovalcev, razstava, filmski projekciji, zvočni sprehod, delavnice ter okrogli mizi in pogovori.

Ljubljana. Muzej sodobne umetnosti na Metelkovi ulici. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Muzej sodobne umetnosti na Metelkovi ulici.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Festival zvočnih in avdiovizualnih umetnosti nocoj v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova uvaja razstava, pri pripravi katere so organizatorji iz Muzeja tranzitornih umetnosti MoTA sodelovali z umetnico in kuratorko Sally Golding.

Razstava prinaša pet novih naročil festivala za Nestalno zbirko artefaktov MoTA, ki jih podpisujejo umetniki CHAINES, Hannah Catherine Jones aka Foxy Moron, Jörg Piringer, patten in Ross Manning. Razstavljena dela bodo raziskovala materialnost "zvoka na sledi dvojnosti, delitvam in iskanjem novih smeri v trdni obliki, prenosu, mutaciji in preobrazbi", piše v sporočilu za javnost.

Na festivalu na temo Varuhi bodo med drugim prevpraševali, katere probleme in izzive prevajajo umetniki skozi glasbo in zvok, ali so še izolirani in če niso, ali bi morali ostati, ter kaj umetniki varujejo oziroma kaj varujemo na splošno.

V sredo bo na sporedu Sonice v Slovenski kinoteki premierno v Sloveniji prikazan dokumentarec o pionirju novih glasbenih žanrov, avtorju filmske glasbe, aktivistu in vsestranskemu umetniku Ryuichiju Sakamotu režiserja Stephena Nomure Schibleja. Festivalski dan bodo zaokrožili še avdiovizualni nastop Rapture, ki ga podpisujeta Lifecutter oziroma Domen Učakar in Iztok Klančar, ter minimalistično zvočno potovanje po abstraktnih krajinah kristalnih, hladnih in čistih podob švedskega skladatelja in eksperimentalnega zvočnega umetnika Tomasa Nordmarka.

V četrtek bo v CUK Kino Šiška nastopil enigmatični finski dvojec Amnesia Scanner, ki bo v Ljubljani predstavil prvenec Another Life. S svežim avdiovizualnim nastopom Flex bodo večer zaznamovali še neulovljiv londonski nadžanrski projekt z imenom 'patten' ter ruski avantgardist Ivan Pavlov, znan pod imenom CoH, ki bo poslušalce popeljal na izčiščeno eksperimentalno zvočno potovanje. Festivalsko dogajanje se bo nadaljevalo v Klubu Monokel na Metelkovi.

Sonica bo ponovno gostovala tudi v Cankarjevem domu, kjer se v petek obeta dvojni koncertni večer. Poslušalce bo sprva ogrela vsestranska britanska čelistka Lucy Railton, ki je lani pri založbi Modern Love izdala prvenec Paradise 94, sledil bo nastop glasbenika Abula Mogarda, ki se je s svojo skrivnostno zgodbo in glasbo dotaknil vseh, ki so mu prisluhnili, od Thoma Yorka do Roba Bootha. Petkov večer se bo nadaljeval v klubu K4, kamor med drugim prihaja irski dvojec Lakker.

Da je glasba nekakšen zemljevid čustev in življenja, bo po besedah organizatorjev ustoličil sobotni konec festivala. Finalni večer Sonice na Odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana prinaša težko pričakovani avdiovizualni nastop italijanskega gosta Alessandra Cortinija, bolj znanega kot klaviaturista zasedbe Nine Inch Nails. Cortini s svojo produkcijo zaseda pomembno mesto v svetu sodobne elektronske in sintetizirane glasbe in tehnologije. Njegov nastop bosta podprla Gašper Torkar ter ženski kolektiv soničnih raziskovalk Kikimore.