Slovenija 24.9.2019 15:33

Kmalu obeleževanje 100-letnice rojstva pionirja slovenskega filma Franceta Štiglica

Ljubljana, 24. septembra - Ob obletnici Franceta Štiglica pripravlja Slovenska kinoteka v sodelovanju z drugimi kulturnimi ustanovami številne dogodke in dejavnosti. Štigličeva retrospektiva bo potekala od 1. oktobra do 10. novembra, praznovanje stoletnice pa bo med drugim obsegalo slovesni projekciji restavriranih filmov, novonastali Slovenski teden filma in okroglo mizo.

Ljubljana. Slovenska kinoteka. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska kinoteka.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

France Štiglic je posnel prvi slovenski zvočni celovečerni film Na svoji zemlji, ki je bil vključen v tekmovalni program filmskega festivala v Cannesu, poleg tega je bil prvi slovenski režiser z nominacijo za oskarja. Poleg praznovanja tega velikega klasika in pionirja slovenskega filma ima obletnica še dva poglavitna cilja: opozoriti javnost na nujno potrebo k celovitemu pristopu digitalne restavracije slovenske filmske dediščine in vzpodbuditi razvoj filmske kulture v Sloveniji, so na skupni novinarski konferenci povedali predstavniki Slovenskega filmskega centra (SFC), Slovenskega filmskega arhiva, Društva slovenskih režiserjev in Slovenske kinoteke.

Že restavriranima Dolini miru in Na svoji zemlji, ki spadata pod SI-FI Klasiko, blu-ray zbirko kulturne dediščine slovenskih filmskih klasik, se v letošnjem letu pridružujeta dve slovesni projekciji restavriranih filmov. Prvi je Ne joči, Peter, ki bo 9. novembra pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja prikazan v Cankarjevem domu kot osrednja slovesnost ob Štigličevi stoletnici, drugi pa film Tistega lepega dne, ki bo predvajan na njegov rojstni dan 12. novembra v Kranju, je povedala direktorica SFC Nataša Bučar.

Poleg tega poskuša v tednu obletnice njegovega rojstva SFC, ki je pobudnik praznovanja 100-letnice, "vzpostaviti Slovenski teden filma, katerega glavni namen je povezovanje filma in izobraževanja". Načrtujejo, da bi Slovenski teden filma z brezplačnimi ogledi izbranih filmov za osnovno- in srednješolce postal del letne filmske tradicije za mlajšo generacijo. Za šole pa pripravljajo tudi prvi paket filmov o filmskih poklicih, je še dodala direktorica SFC.

Vodja Slovenskega filmskega arhiva Tatjana Rezec Stibilj je povedala, da je Štiglic "že v 60. letih večkrat opozarjal na nujnost strokovnega arhiviranja do takrat razpršenega in neurejenega filmskega gradiva". Dodala je, da je problematiko izpostavljal večkrat na različnih ravneh, s čimer je pomagal pri postavitvi pravnega temelja za organizirano varstvo filmov in pri ustanovitvi filmskega arhiva, v katerem hranijo vseh 61 arhivskih enot njegovih filmov. Štiglic je namreč deloval v vlogi režiserja, scenarista, mentorja in drugače.

Po besedah programske sodelavke kinoteke Varje Močnik bo retrospektiva v kinoteki obsegala 15 režiserjevih celovečernih filmov, začeli bodo s Povestjo o dobrih ljudeh. Vključenih bo nekaj njegovih kratkih filmov in filmov, ki so jih drugi avtorji posneli ob Štiglicu, kot je denimo napovednik za film Trst, ki ta film postavi v kontekst.

V retrospektivo bodo vključeni tudi filmi, ki jih je Štiglic posnel v drugih republikah nekdanje Jugoslavije, med njimi Deveti krog, ki ga je posnel na Hrvaškem, ter Volčja noč in Viza zla, ki ju je posnel v Makedoniji, ter filmi, ki jih je javnost mogoče pozabila. Na ogled v kinoteki bo tudi manjša pregledna razstava o Štigličevem življenju in delu, obletnici pa se z okroglo mizo 8. oktobra pridružuje tudi Društvo slovenskih režiserjev. Na okrogli mizi se bodo poglobljeno ukvarjali z njegovim delom in pomenom.