Svet 26.9.2019 5:30

Juliette Binoche nagrada za evropski prispevek v svetovni kinematografiji

Berlin, 26. septembra - Evropska filmska akademija (EFA) bo francoski filmski igralki Juliette Binoche kot priznanje za bogato in raznoliko kariero pred kamero podelila častno priznanje za evropski prispevek v svetovni kinematografiji. Igralka bo častna gostja 32. podelitve evropskih filmskih nagrad 7. decembra v Berlinu, so sporočili z EFA.

Italija. Francoska filmska igralka Juliette Binoche. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija.
Francoska filmska igralka Juliette Binoche.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V Parizu rojena Juliette Binoche je že kot otrok nastopala v gledališču. V filmsko umetnost, v kateri je zgradila impresivno kariero, je vstopila leta 1985 s filmom Rendez-vous režiserja Andreja Techineja, v katerem je odigrala mlado igralko, ki se za uresničitev svojih sanj poda v Pariz.

Po vlogi v filmu Slaba kri Leosa Caraxa je leta 1988 stopila na mednarodno filmsko pot z Neznosno lahkotnostjo bivanja Philipa Kaufmana. Sledilo je vnovično sodelovanje s Caraxom pri filmu Ljubimca z mostu Pont-Neuf, ki ji je leta 1992 prinesel prvo nagrado EFA. Tri leta kasneje je s filmom Tri barve: modra Krzysztofa Kieslowskega dobila francoskega cezarja.

Drugo nagrado EFA, ob tem pa še srebrnega medveda v Berlinu, angleško bafto in oskarja si je prislužila z Angleškim pacientom Anthonyja Minghelle iz leta 1996. Leta 2000 je nastopila v Čokoladi Lasseja Hallströma, kar ji je prineslo nagrado EFA po izboru občinstva ter nominacijo tako za bafto kot za oskarja. Leta 2010 je v Cannesu dobila nagrado za najboljšo igralko v filmu Overjena kopija Abbasa Kiarostamija.

V svoji karieri je nastopila v več kot 60 igranih filmih tako v angleškem kot francoskem jeziku ter sodelovala z režiserji, kot so Rupert Sanders, David Cronenberg, Claire Denis, Bruno Dumont, Abel Ferrara, Amos Gitai, Michael Haneke in Hirokazu Kore-eda, je v utemeljitvi zapisala EFA.