Svet 25.9.2019 6:00

Ljubljanski Balet s predstavo Doktor Živago na festivalu v Sarajevu

Sarajevo, 25. septembra - Baletni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana bo drevi gostoval na sklepnem dnevu 10. Balet Festa v Sarajevu. Ljubljanski ansambel bo nastopil s pripovednim romantičnim baletom Doktor Živago v koreografiji bratov Jiržija in Ota Bubenička. V glavnih vlogah bosta plesala solista Tjaša Kmetec in Lukas Zuschlag.

Ljubljana. Balet, balerina, ples, baletni copati. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Balet, balerina, ples, baletni copati.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Doktor Živago je ena od najlepših in najpretresljivejših ljubezenskih zgodb v svetu umetnosti. Osebna in filozofska pripoved poleg ljubezni med Laro in Jurijem govori tudi o vidikih sistema in vplivih revolucije na razvrednotenje posameznika, kar v času nastanka romana ni ugajalo oblastem Sovjetske zveze.

Doktor Živago je bil doma dolga leta nezaželen, na Zahodu pa je roman postal uspešnica, prevedena v številne jezike. V znameniti britansko-ameriški filmski različici v režiji Davida Leana iz leta 1965 je izpostavljena intimna ljubezenska zgodba med doktorjem Živagom in Laro. Na Broadwayu je doživela krst ameriška izvedba istoimenskega muzikala, ki je pred tem polnil dvorane v Avstraliji in na Švedskem.

Na ljubljanski oder sta balet na povabilo umetniške vodje Sanje Nešković Peršin postavila priznana češka umetnika, brata Jirži in Oto Bubeniček. Premierno je bil izveden aprila 2016. Brata Bubeniček "sta med plesalce vnesla novo delovno energijo in eleganco, s katero je romantični balet osvojil srca občinstva, še bolj pa očaral sam baletni ansambel ljubljanske nacionalne operno-baletne hiše", piše v sporočilu za javnost.

Izjemno čustveni pripovedni balet spremlja glasba Dmitrija Šostakoviča, Sergeja Rahmaninova, Alfreda Šnitkeja, Peterisa Vasksa in Nikolaja Mjaskovskega.

S predstavo Doktor Živago je ljubljanski baletni ansambel junija lani gostoval v Brnu.