Slovenija 26.9.2019 5:00

Linhartovo srečanje se začenja s podelitvijo Linhartovih priznanj

Postojna, 26. septembra - V Postojni se bo drevi s podelitvijo Linhartovih priznanj začelo 58. Linhartovo srečanje. Na njem bo predstavljen izbor najboljših ljubiteljskih gledaliških predstav, nastalih letos in lani. V tekmovalnem programu je sedem predstav, ki se bodo potegovale za matičke, ki jih bodo podelili ob zaključku festivala v soboto zvečer.

Postojna, občina. Novinarska konferenca pred 58. Linhartovim srečanjem. Naslovnica kataloga. Foto: Eva Horvat/STA

Postojna, občina.
Novinarska konferenca pred 58. Linhartovim srečanjem.
Naslovnica kataloga.
Foto: Eva Horvat/STA

Linhartovo plaketo za leto 2018 bo prejela lutkarica in mentorica lutkovne vzgoje Irena Rajh, Linhartove listine pa igralec Gledališča Toneta Čufarja Ivan Berlot, dolgoletna gledališka mentorica na OŠ Trbovlje Alma Knaus in Teater POZITIV iz Ljubljane kot eno najvidnejših mladinskih gledališč na Slovenskem.

Festival gledaliških skupin bo postregel z najboljšimi ljubiteljskimi predstavami gledališke sezone 2018/2019. Od 111 predstav iz Slovenije in zamejstva se jih je po izboru regijskih selektorjev 20 uvrstilo v najožji izbor, izmed katerih je državna selektorica Ana Ruter izbrala sedem tekmovalnih. Matičke bo podeljevala žirija v sestavi igralec Janez Škof, dramaturginja Ana Perne in režiser Jure Novak.

V Kulturnem domu v Postojni bodo tako tekmovali Gledališče 2B iz Bohinjske Bistrice s predstavo Čakajoč na Godota in Studio A iz Slovenj Gradca z Igro, ki sta nastali na osnovi tekstov Samuela Becketta. Teater JJ iz Notranjih Goric bo tekmoval s predstavo Arzenik in stare čipke Josepha Kesselringa, Hlodi iz Trzina s predstavo Blaznost igre Nebojše Pop Tasića, Gledališka šola ONinMe iz Ljutomera z Babjim parlamentom Arthurja Kopita, Šentjakobsko gledališče Ljubljana z Dvajset jeznih mož Reginalda Rosea, Umetnost v Gibanju iz Hiše kulture Celje pa z monodramo Kaj bi, che bi? Nuše Komplet Peperko.

V spremljevalnem programu bo na sporedu predstava MAUS Arta Spiegermana v izvedbi Gledališke šole Prve Gimnazije Maribor, zmagovalka Festivala Vizije 2019, predstava češkega Divadlo V.A.D. z naslovom Valerie in teden čudes, ki jo je direktor festivala Matjaž Šmalc označil za "vrhunski kabaret z živo glasbo", in okrogla miza.

Organizator srečanja je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, ki festival že 14. leto zapored pripravlja v sodelovanju z občino Postojna. Ogled predstav je brezplačen.