Svet 25.9.2019 10:05

Nagrada Cecil B. DeMille za življenjsko delo Tomu Hanksu

Los Angeles, 25. septembra - Ameriški filmski igralec, režiser in producent Tom Hanks bo prejel nagrado Cecil B. DeMille za življenjsko delo, so v torek sporočili iz združenja tujih dopisnikov v Hollywoodu. Nagrado mu bodo izročili 5. januarja na 77. podelitvi filmskih in televizijskih nagrad zlati globus. Hanks je sicer v dolgoletni karieri prejel že osem zlatih globusov.

Rusija, Moskva. Ameriški filmski igralec in režiser Tom Hanks. Foto: Itar-Tass/STA

Rusija, Moskva.
Ameriški filmski igralec in režiser Tom Hanks.
Foto: Itar-Tass/STA

Predsednik združenja tujih dopisnikov v Hollywoodu Lorenzo Soria je ob naznanitvi nagrajenca dejal, da Hanks že več kot tri desetletja preseneča občinstvo s svojimi bogatimi in igrivimi liki. "Tako prepričljiv, kot je na platnu, je tudi za kamero kot pisec, producent in režiser," je dodal.

Hanks si je prislužil 15 nominacij za zlati globus, nazadnje za vlogo v filmu Zamolčani dokumenti v režiji Stevena Spielberga iz leta 2017, prejel pa je že osem globusov. Velik odmev so imele njegove vloge v filmih Velik (1988) v režiji Penny Marshall ter Forrest Gump (1994) in Brodolom (2000), ki ju podpisuje Robert Zemeckis.

Kot navaja nemška tiskovna agencija dpa, je mogoče, da bi bil dvakratni oskarjevec Hanks tudi letos med nominiranci za zlati globus s kritiško dobro sprejeto vlogo gospoda Rogersa v filmu A Beautiful Day in the Neighborhood v režiji Marielle Heller. Film je bil septembra premierno predstavljen na filmskem festivalu v Torontu.

Nagrado za življenjsko delo Cecil B. DeMille združenje tujih dopisnikov v Hollywoodu nameni osebnosti, ki je v svetu filma pustila neizbrisen pečat. Lani jo je prejel ameriški igralec Jeff Bridges.