Svet 26.9.2019 6:00

Monografija Slovenskih glasbenih dnevov uvrščena v arhiv nacionalne knjižnice v Parizu

Pariz, 26. septembra - Znanstvena monografija lanskih Slovenskih glasbenih dnevov je bila uvrščena v arhiv nacionalne knjižnice v Parizu. V njej so prispevki mednarodnega muzikološkega simpozija, na katerem so domači in tuji strokovnjaki ob 100-letnici odprtja Opere Narodnega gledališča v Ljubljani razmišljali o vlogi nacionalnih opernih gledališč v 20. in 21. stoletju.

Ljubljana. Vlak, festival Ljubljana. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vlak, festival Ljubljana.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Temi se je na lanskih, 33. slovenskih glasbenih dnevih pod vodstvom muzikologa Jerneja Weissa posvetilo 34 simpozistov iz 16 držav. Domači in tuji raziskovalci s tega področja so se v prispevkih dotaknili tako razlogov za najbolj aktualno operno problematiko doma in v tujini kot miselnih tokov v operi v 20. in 21. stoletju na splošno.

V ospredju zanimanja referentov so bila kulturna in repertoarna politika operne dejavnosti z različnimi monopoli, tabuji in ideologijami, institucionalna (ne)urejenost operne umetnosti in iz nje izhajajoče strategije vodenja oziroma upravljanja opernih hiš, kadrovska in socialna klima, medijske reprezentacije opere, (ne)zanimanje občinstva in podobno.

Mednarodni muzikološki simpozij vsako leto poteka ob koncertnem delu Slovenskih glasbenih dnevov, ki jih pripravlja Festival Ljubljana. Njegov namen je razširjati vedenje o slovenski glasbi tudi v širšem evropskem prostoru. Kot so zapisali na zavodu, uvrstitev monografije v arhiv francoske knjižnice izpostavlja njeno kakovost, obenem pa pomeni pohvalo vsem avtorjem in ustvarjalcem.

Nacionalna knjižnica v Parizu je ena največjih in najstarejših nacionalnih knjižnic. Kot javna knjižnica pod upravo francoskega ministrstva za kulturo ohranja in nudi dostop do francoske kulturne dediščine.