Slovenija 26.9.2019 6:00

Na Mali sceni MGL premiera predstave Dragi, doma sem!

Ljubljana, 26. septembra - V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bodo v novo sezono na Mali sceni drevi vstopili s tekstom mlade britanske dramatičarke Laure Wade Dragi, doma sem! v režiji Nine Šorak. Komična drama o sodobni ženski, ki si zamisli, da bo živela kot v 50. letih, preigrava različne oblike feminizma in spregovori o eskapizmu, ki je sindrom današnjega časa.

Ljubljana. Mestno gledališče Ljubljansko. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mestno gledališče Ljubljansko.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na torkovi novinarski konferenci so ustvarjalci predstave Dragi, doma sem! poudarili, da gre pri besedilu Laure Wade na prvi pogled za frivolno besedilo, ki pa zareže zelo globoko. Dramaturginja Eva Mahkovic je poudarila, da radikalna spremembe, za katero se odloči glavna junakinja Judy, ni v njeni fiksaciji na 50. leta, temveč v tem, da si želi protagonistka oblikovati varno hišo, t. i. doll house. Ta bo zanjo predstavljala prostor, ki ga bo lahko obvladala in se bo v njem počutila varno. Ko ji spodleti, je to tragično, so zapisali v MGL.

Zanimivo pri besedilu in uprizoritvi je, da je tragičnost v njem speljana skozi komedijo. Režiserka Nina Šorak je na predstavitvi omenila osredotočenost uprizoritve na razpiranje notranjega sveta glavne junakinje, njenih misli in emocij. Med pomembnimi temami predstave, ki jih je režiserka še izpostavila, sta temi obsesije in eskapizma.

Eskapizem je režiserko zanimal z vidika, da se danes vsak posameznik odloči, na kakšen način bo ubežal realnosti: "Vsak od nas ima t.i. mini droge, ki so družbeno sprejemljive in so do določene mere celo dobrodošle, ker za posameznika predstavljajo pot v neko varnost, v neko oprijemališče. Eskapizem je denimo lahko zdravo prehranjevanje, šport ali kaj drugega, ki se nato spreobrne v nedobrodošlo obsesijo in lahko posameznika pripelje tako daleč, da izgubi stik z realnostjo."

Vlogo Judy so v MGL zaupali Ivi Krajnc Bagola, njen mož Johnny pa bo Jure Henigman. V igralskem ansamblu so še Bernarda Oman, Tjaša Železnik, Uroš Smolej ter Viktorija Bencik Emeršič v alternaciji z Mirando Trnjanin kot gostjo. Scenografijo podpisuje Branko Hojnik, kostumografijo Ina Ferlan, avtor glasbe je Laren Polič Zdravič, avtorica videa pa Pila Rusjan.