Slovenija 26.9.2019 9:39

Razstava Plečnik in sveto na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana

Ljubljana, 26. septembra - V Vatikanskih muzejih je bila med poletnimi meseci na ogled razstava Plečnik in sveto - Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec. Postavitev, ki združuje 33 izbranih predmetov liturgičnega posodja, ki jih je oblikoval Plečnik, se je zdaj preselila v Mestni muzej Ljubljana. Tam bo na ogled od danes do vključno 24. novembra.

Italija, Rim. Razstava Plečnik in sveto - Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Italija, Rim.
Razstava Plečnik in sveto - Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Italija, Rim. Razstava Plečnik in sveto - Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Italija, Rim.
Razstava Plečnik in sveto - Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na sprejemu ob dnevu državnosti, ki je sledil odprtju razstave v Vatikanu, je premier Marjan Šarec poudaril, da smo lahko izredno ponosni in veseli, saj gre za prvo slovensko razstavo v Vatikanu.

Razstava, ki jo je idejno zasnoval direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML) Blaž Peršin, je bila postavljena v središču Vatikanskih muzejev - v sobani na vhodu v vatikansko galerijo, Pinacoteco Vaticano, ki hrani dela svetovno znanih umetnikov, od Giotta do Rafaela, od Leonarda do Tiziana in drugih. Kot so poudarili v MGML, je Plečnik prvi slovenski umetnik, ki je z razstavo predstavljen v Vatikanskih muzejih, razstava pa predstavlja enega najpomembnejših projektov promocije slovenske kulture v letošnjem letu.

Vsebinsko je razstavo pripravil poznavalec Plečnikovega dela Peter Krečič v sodelovanju s kustosinjo Plečnikove hiše Ano Porok. Postavitev uvede tekstovni del, ki obiskovalcu oriše širši kontekst Plečnikovega oblikovanja sakralnih objektov, dopolnjujejo ga reprodukcije načrtov njegovih izbranih sakralnih predmetov.

Osrednji del pa predstavlja izvirne sakralne predmete, najlepše primerke iz Plečnikovega bogatega opusa. Za razstavo so jih posodili številni skrbniki dediščine v cerkvah in samostanih ter zasebni lastniki. Razstava je opremljena tudi z video zapisom o Plečnikovi sakralni arhitekturi, ki ga je pripravil Tone Stojko.

O odzivih obiskovalcev v Vatikanskih muzejih je Ana Porok povzela, da so bili zelo pozitivni in da so si za proučevanje detajlov vzeli kar nekaj časa ter so si "z zanimanjem ogledovali krajši film, na katerem je Tone Stojko mojstrsko ulovil izbrano Plečnikovo cerkveno arhitekturo".

"Naj za zanimivost še povem, da sta ob svojem obisku Rima na razstavo naključno naletela ameriška mladoporočenca na medenih tednih - žena Margaret Plecnik nas je kasneje kontaktirala in želela kupiti knjigo o Plečnikovih stvaritvah v Ljubljani za darilo svojemu očetu Paulu Plecniku. Seveda smo morali takoj vprašati, če so morda v kakšnih sorodstvenih vezeh z našim arhitektom, in izvedeli smo, da je bil Jože Plečnik njen pra pra stric," je še dodala.

Po razstavi se dragoceno posodje, med njim kelihi, monštrance, ciboriji in zakramentariji, vrača v roke lastnikov - v cerkve, samostane in k zasebnikom.