Slovenija 26.9.2019 8:39

V Ljubljani prvi od posvetov na temo EPK 2025

Ljubljana, 26. septembra - Mestna občina Ljubljana (Mol) danes v Kinu Šiška pripravlja posvet Kako se lahko NVO vključijo v kandidaturo Ljubljane za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025. Posvet je prvi v nizu štirih, ki jih na Molu pripravljajo v okviru priprav na kandidaturo Ljubljane za ta naziv. Hkrati je do 14. oktobra odprt razpis za programske ideje za EPK.

Ljubljana, grad. Panorama Ljubljane, razgled z gradu, center. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, grad.
Panorama Ljubljane, razgled z gradu, center.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Po današnjem posvetu, na katerem bo govora o vlogi nevladnih organizacij ter o razvojnih prioritetah mesta, regije in države, na katera bi lahko odgovorila Ljubljana kot EPK 2025, bo naslednji sledil že v petek v Mestnem muzeju. Na posvetu z naslovom Zakaj je LJEPK 2025 priložnost za nove začetke? bodo spregovorili o vlogi javnih zavodov.

Oktobra bosta na sporedu še dva posveta: 3. oktobra v Mladinskem centru Črnuče z naslovom Mladi v kreativni akciji - Viharjenje idej za Ljubljano EPK 2025 ter 8. oktobra v Kinodvoru z naslovom Izzivi in priložnosti kulturno umetnostne vzgoje za EPK.

Obenem je Mol na spletni strani objavila odprto povabilo k oddaji programskih idej, s katerimi bodo, kot so zapisali, "lahko učinkovito in inovativno odgovarjali na izzive prihodnosti".

Na Molu so se za tovrstno zbiranje zamisli oziroma za vključevanje čim širšega nabora deležnikov v proces oblikovanja kandidature odločili, ker je EPK, kot so zapisali, "izrazito usmerjena v razvoj in preboje, s katerimi se trajno zvišuje kakovost življenja v regiji. To pomeni, da ne gre zgolj za umetniške in kulturne projekte, temveč za širok spekter področij, s katerimi je kultura tako ali drugače povezana: znanost, izobraževanje, sociala, okolje, gospodarstvo, turizem itd".

Mol se je odločila, da bo kandidirala skupaj še z drugimi občinami Ljubljanske urbane regije. Župani in predstavniki 26 občin Ljubljanske urbane regije so 13. septembra podpisali sporazum o sodelovanju pri skupnem projektu kandidature Mola za naziv EPK 2025. Podpisu je sledilo odprtje informacijske točke EPK na Stritarjevi ulici.

Vodja delovne skupine za pripravo kandidature Nina Peče Grilc je ob podpisanem sporazumu poudarila, da ta ni le protokolarne narave, ampak vsebuje kar nekaj zavez. Skupni cilj partnerjev je denimo, da bo najmanj tretjina dogodkov v sklopu kulturnega programa Ljubljana EPK 2025 izvedena na območju partneric.

EPK je najpomembnejša pobuda Evropske unije na področju kulture. Od leta 1985 do danes je naziv EPK nosilo 60 mest, med njimi 18 državnih prestolnic. Leta 2012 je naziv nosil Maribor.

Na kandidaturo za EPK se sicer pripravljajo še v Lendavi, na Ptuju, v Kranju, v Novi Gorici skupaj z italijansko Gorico ter v Piranu, kjer se štiri obalna mesta prijavljajo pod imenom Piran-Pirano 4 Istria 2025.