Svet 27.9.2019 5:30

Italija bo Franciji posodila znamenito Leonardovo risbo Vitruvijca

Pariz, 27. septembra - Italija bo Franciji posodila Vitruvijca, eno najznamenitejših risb Leonarda da Vincija. Vključena bo v veliko razstavo, ki jo ob 500-letnici smrti italijanskega renesančnega umetnika pripravljajo v pariškem muzeju Louvre. Razstava bo vrata odprla oktobra.

Grčija, Atene. Znamenita slika italijanskega renesančnega genija Leonarda da Vincija Mona Liza Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Grčija, Atene.
Znamenita slika italijanskega renesančnega genija Leonarda da Vincija Mona Liza
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Moška figura v različnih pozah, ujeta znotraj kroga, je med sedmimi deli, ki jih bo Italija posodila pariškemu muzeju Louvre. Ta pa bo v zameno Italiji posodil pet Rafaelovih del za razstavo, s katero bodo v rimskem razstavišču Scuderie del Quirinale prihodnje leto obeležili 500-letnico smrti še enega pomembnega italijanskega renesančnega umetnika, Rafaela.

Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa sta francoski minister za kulturo Franck Riester in njegov italijanski kolega Dario Franceschini dogovor o izposoji podpisala v torek v Parizu ter s tem končala več mesecev trajajoče nesoglasje med državama. Izmenjava Da Vincijevih in Rafaelovih umetniških del ob obletnicah smrti obeh umetnikov je bila namreč dolgo predmet razprave med Rimom in Parizom.

Prejšnja italijanska vlada izmenjavi ni bila naklonjena. Še posebej je temu, da bi Italija posodila risbo Vitruvijca in druga Da Vincijeva dela, nasprotovala italijanska desničarska Liga, saj je menila, da ne bi bilo prav, če bi Francija prednjačila z obeleževanjem obletnice Da Vincijeve smrti.

Italija bo poleg risbe Vitruvijca muzeju Louvre posodila še Da Vincijeve risbe iz Galerije Uffizi v Firencah ter kopiji Leonardovih slik. Na seznamu del, ki jih bo posodila, pa ni umetnikovega avtoportreta z rdečo kredo, čeprav je po pisanju dpa Riester pred nekaj meseci napovedal, da ga bo Italija posodila skupaj z risbo Vitruvijca.

Louvre bo razstavišču Scuderie del Quirinale posodil pet Rafaelovih risb ter risbi njegovega učenca Giovana Francesca Pennija. Italija pa bo na posodo dobila še Rafaelovi sliki Avtoportret s prijateljem ter portret renesančnega diplomata in pisatelja Baldassareja Castiglioneja.

Italijanski renesančni genij Da Vinci je večino življenja preživel v rojstni Italiji. Zadnja tri leta je preživel v Franciji, kamor ga je povabil francoski kralj Franc I., ki je bil velik podpornik umetnosti.