Od blizu 26.9.2019 11:44

Ob letošnjih DEKD bo posebna pozornost namenjena reki Ljubljanici in njenim zakladom

pripravila Tatjana Zemljič

Vrhnika, 26. septembra - Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) bodo v Sloveniji potekali od 28. septembra do 12. oktobra. Moto letošnje akcije pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije je Dediščina # umetnost # razvedrilo, temi se pridružuje tudi Slovenija. Odprtje bo v petek na Vrhniki, kjer so pripravili pester celodnevni program.

Ljubljana. Reka Ljubljanica. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Reka Ljubljanica.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Letošnji dnevi kulturne dediščine bodo v središče postavili umetnost in razvedrilo

Kot so zapisali na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKD), kjer koordinirajo DEKD v Sloveniji, je namen letošnje teme prikazati mnogo vidikov tako snovne kot tudi nesnovne kulturne dediščine, posvečene umetnosti in prostemu času, s pomočjo katerih lahko uživamo v kulturi in pobegnemo iz vsakdana, pa naj gre za to, da se pokažemo v luči ustvarjalca, poznavalca, varuha, igralca ali obiskovalca. Tema obsega vizualne umetnosti, muzeje, kino, cirkus, zabaviščne parke, ples, praznovanja, festivale, igre, branje, glasbo, fotografijo, radio, televizijo, gledališče, turizem in šport.

Po besedah koordinatorke DEKD in Tedna kulturne dediščine (TKD) Nataše Gorenc iz ZVKDS bodo letošnji dnevi ponudili raznolik program več kot 400 prireditev, ki bodo potekale v 150 krajih po Sloveniji in v zamejstvu. Na novinarski konferenci pred pričetkom DEKD je izpostavila, da je Slovenija v evropskem merilu po številu dogodkov na število prebivalcev med 50 sodelujočimi državami na samem vrhu. Lani so dogodki privabili več kot 50.000 obiskovalcev, toliko jih pričakujejo tudi letos. Pri pripravi programa, ta je dostopen na spletni strani ZVKDS, izšla je tudi programska brošura, sodeluje približno 500 organizacij.

DEKD, ki po Evropi potekajo od avgusta do oktobra, predstavljajo najprepoznavnejšo akcijo pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije na področju kulture. Vsako leto se zvrsti okoli 70.000 dogodkov, na katerih naštejejo več kot 30 milijonov obiskovalcev.

Sočasno bo v Sloveniji potekal tudi TKD, ki je nacionalni medresorski projekt. V sklopu projekta si med drugim prizadevajo za večjo vključenost vsebin s področja ohranjanja kulturne in naravne dediščine v vzgojno-izobraževalne procese, v formalnem in neformalnem izobraževanju.

Odprtje dnevov kulturne dediščine na Vrhniki

Že 29. DEKD in 7. TKD bodo odprli na Vrhniki. Ta ima, kot navajajo na ZVKDS, izjemen potencial na področju naravne in kulturne dediščine, ki v zadnjem obdobju pridobiva prepoznavnost tako v lokalnem kot tudi v nacionalnem in mednarodnem prostoru. Ob tej priložnosti bodo tudi razglasili uvrstitev projekta Ljubljanica na Unescov seznam najboljših praks za podvodno kulturno dediščino, kar je tudi razlog, da letošnje odprtje gosti prav Vrhnika.

Projekt, ki je potekal v letih 2014-2016, je Unescov znak najboljših praks pridobil junija v Parizu. Vključeval je zaščitne podvodne raziskave, konservacijo in prezentacijo deblaka iz 2. stoletja pr. n. št., sanacijo rečnih brežin, monitoringe, analize in dokumentiranje rečnega dna in depozitorija za moker les ter vzpostavitev razstave Moja Ljubljanica na Vrhniki.

Z obsežnim kraškim in barjanskim porečjem ter številnimi arheološkimi najdbami je Ljubljanica ena od svetovnih znamenitosti. Struga reke med Vrhniko in Ljubljano sodi med najpomembnejša in hkrati najbolj ogrožena arheološka najdišča v Sloveniji in je od leta 2003 razglašena za kulturni spomenik državnega pomena. Ljubljanica in Bistra ter vsi glavni kraški izviri so zavarovani kot naravne vrednote državnega pomena. Da bi zavarovali naravne vrednote, ohranili biotsko raznovrstnost ter ohranili in krepili krajinsko pestrost, je bilo območje Ljubljanskega barja razglašeno za krajinski park, celoten tok reke Ljubljanice od Vrhnike do Ljubljane pa je tudi del območja Natura 2000.

V načrtu je tudi kandidatura Ljubljanice za vpis na Unescov seznam naravne in kulturne dediščine. Kot so za STA pred časom povedali na ministrstvu za kulturo, bo priprava dosjeja predvidoma potekala v naslednjih petih letih.

Odprtje bo ponudilo pestro celodnevno dogajanje

Pester celodnevni program na Vrhniki je pripravila zadruga za kulturo ZA.POLIS v partnerstvu z Muzejem in galerijami mesta Ljubljane ter v sodelovanju s še nekaterimi drugimi zavodi in nevladnimi organizacijami. Med drugim bo ponudil ogled podvodnega monitoringa v državnem depozitoriju za moker les v ribnikih v Verdu, kjer bodo obiskovalci spoznali delo podvodnega arheologa, zbirke lesa v depozitoriju ter zgodbe in izkušnje iz podvodnih okolij.

Dan odprtih vrat so med drugim napovedali v samostanu Bistra, spominski hiši Ivana Cankarja in Galeriji Kašča, v Cankarjevem domu na Vrhniki pa bo projekcija dokumentarnega filma avtorjev Maje Bahar in Marka Kočevarja Odiseja 5200: Kolo, ki je zvrtelo svet, ki v središče postavlja najstarejše leseno kolo na svetu, ki so ga našli na Ljubljanskem barju.

Slavnostno odprtje DEKD in TKD bo ob 19. uri v razstavišču Moja Ljubljanica. Ob tej priložnosti bo potekala tudi slavnostna razglasitev uvrstitve projekta Ljubljanica na Unescov seznam najboljših praks za podvodno kulturno dediščino.