Slovenija 27.9.2019 0:30

Na Vrhniki uvod v Dneve evropske kulturne dediščine

Vrhnika, 27. septembra - V razstavišču Moja Ljubljanica bo drevi ob 19. uri potekalo slavnostno odprtje Dnevov evropske kulturne dediščine (DEKD) in Tedna kulturne dediščine (TKD). Ob priložnosti so pripravili celodnevni program, zvečer pa bo potekala slavnostna razglasitev uvrstitve projekta Ljubljanica na Unescov seznam najboljših praks za podvodno kulturno dediščino.

Vrhnika, Kulturni center Vrhnika. Stalna razstava Moja Ljubljanica. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Vrhnika, Kulturni center Vrhnika.
Stalna razstava Moja Ljubljanica.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Vrhnika, Kulturni center Vrhnika. Stalna razstava Moja Ljubljanica. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Vrhnika, Kulturni center Vrhnika.
Stalna razstava Moja Ljubljanica.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) bodo v Sloveniji potekali od 28. septembra do 12. oktobra. Moto letošnje akcije pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije je Dediščina # umetnost # razvedrilo, temi se pridružuje tudi Slovenija.

Kot so zapisali na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, kjer koordinirajo DEKD v Sloveniji, je namen letošnje teme prikazati mnogo vidikov tako snovne kot tudi nesnovne kulturne dediščine, posvečene umetnosti in prostemu času, s pomočjo katerih lahko uživamo v kulturi in pobegnemo iz vsakdana, pa naj gre za to, da se pokažemo v luči ustvarjalca, poznavalca, varuha, igralca ali obiskovalca.

Ob letošnjih DEKD bo posebna pozornost namenjena reki Ljubljanici in njenim zakladom, za uvod v DEKD pa tudi v Teden kulturne dediščine so Vrhniko izbrali, ker izkazuje izjemen potencial na področju naravne in kulturne dediščine, ki v zadnjem obdobju pridobiva prepoznavnost tako v lokalnem kot tudi v nacionalnem in mednarodnem prostoru.

Ob priložnosti bodo razglasili tudi uvrstitev projekta Ljubljanica na Unescov seznam najboljših praks za podvodno kulturno dediščino.

Letošnji DEKD bodo sicer ponudili raznolik program več kot 400 prireditev, ki bodo potekale v 150 krajih po Sloveniji in v zamejstvu.