Na hitro prelistano 28.9.2019 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 28. septembra - Pri Založbi ZRC je ob stoletnici rojstva Milka Matičetovega izšlo delo Bedenice, pri Slovenski matici pa zbirki pesmi Ericha Prunča Tihožitja in Besi. Pri Forumu Ljubljana so v sodelovanju z založbo Celinka izdali stripovski album Rob Martina Ramoveša, pri zložbi Miš pa knjigo Leti, leti, leti... Slavice Remškar z ilustracijami Anke Kočevar.

Ljubljana. Knjiga Leti, leti, leti... Slavice Remškar z ilustracijami Anke Kočevar. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Leti, leti, leti... Slavice Remškar z ilustracijami Anke Kočevar.
Foto: STA

Ljubljana. Stripovski album Rob avtorja Martina Ramoveša. Foto: STA

Ljubljana.
Stripovski album Rob avtorja Martina Ramoveša.
Foto: STA

Ljubljana. Pesniška zbirka Ericha Prunča z naslovom Tihožitja in Besi. Foto: STA

Ljubljana.
Pesniška zbirka Ericha Prunča z naslovom Tihožitja in Besi.
Foto: STA

Ljubljana. Monografija Božidarja Premrla z naslovom Bedenice. Foto: STA

Ljubljana.
Monografija Božidarja Premrla z naslovom Bedenice.
Foto: STA

PREMRLOVO TRILOGIJO O KOPRIVCIH ZAOKROŽA MONOGRAFIJA O MILKU MATIČETOVEMU

Pri Založbi ZRC je v okviru Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU izšla monografija Božidarja Premrla Bedenice. Kraški šopek Milka Matičetovega iz Koprive. Bedenice sklepajo trilogijo, ki jo Premrl posveča Koprivi in Krasu. Prvi dve deli sta bili naslovljeni Kraški kruh in Slavno županstvo v Koprivi, ob letošnji stoletnici rojstva pa se je Premrl posvetil Koprivcu Milku Matičetovemu, širši in strokovni javnosti poznanega predvsem po njegovih objavah iz rezijanskega ljudskega izročila.

Manj poznana pa so Matičetova dela s kraško tematiko. Ogromno zapisov iz domačega kraja in okolice, ki so nastajali od njegovih mladih let dalje, je ostalo neobjavljenih. Obsežnost, bogastvo in pestrost teh neobjavljenih domoznanskih, etnografskih in folklorističnih zapiskov mladega Milka, ki jih zdaj hrani Inštitut za slovensko narodopisje, so narekovali tako še eno knjigo, ki je zajela vse, kar je napisal o svoji rojstni vasi in o Krasu, ter njegovo osebno usodo in vlogo v tem okolju. "Na kratko povedano, sega njena poglavitna vsebina od zgodovinskih izročil iz starih in polpreteklih časov ter folklornih in drugih ljudskih pripovedi in zgodb, pronicljivih portretov vaščanov in vaščank do raznih anekdot, pravljic, pesmi, molitev, pregovorov, rekov, vaških špotljivk, starih narečnih besed in drugega drobiža," so zapisali pri založbi.

Matičetova rokopisna zapuščina je v knjigi Bedenice dopolnjena s prepisi starih tonskih posnetkov pripovedovalcev in pevcev iz Koprive, ki jih je prispeval Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU. Avtor knjige je to zapuščino obogatil z živim kraškim izročilom, ki ga je v zadnjem času nabral na Krasu, in s sorodnimi zapisi drugih avtorjev.

PESNIŠKA ZBIRKA TIHOŽITJA IN BESI ERICHA PRUNČA

V spomin na svojega člana, koroško-slovenskega jezikoslovca, slavista, literarnega zgodovinarja, pesnika in prevajalca Ericha Prunča (1941-2018), so pri Slovenski matici posthumno v eni knjigi izdali njegovi pesniški zbirki Tihožitja in Besi. Besi so ležali v avtorjevem predalu in šele s to knjigo doživljajo svoj prvi natis. Knjigo, pri kateri Slovenska matica sodeluje s celovško Mohorjevo založbo kot sozaložnica, je pripravil urednik Reginald Vospernik.

Prunč je izviral iz številčne kmečke družine iz Straše vasi pri Škocjanu v Podjuni, že zgodaj pa se je izoblikovala njegova literarna in gledališka nadarjenost. V Gradcu je zaključil študij slavistike, bil je gledališki inovator, predstojnik oddelka za prevajalstvo v Gradcu, pa tudi pesnik, visoko cenjen v nekdanji Jugoslaviji in sedanji Sloveniji. Leta 2007 je postal dopisni član SAZU, bil je tudi častni senator Univerze v Ljubljani.

Zbirki Tihožitja in Besi sta nastali v razmahu skoraj polstoletne avtorjeve osebne zgodovine, tako da razkrivajo tudi pesnikov razvoj od koroškega uporniškega aktivizma v vase ponikujočo erotično razbolelost in zapuščenost. "Prunč se na svoj način vključuje v tisti tok slovenske poezije, ki se ga je oprijela oznaka novi subjektivizem, lahko tudi intimizem - pač kot odgovor na zunajliterarne zahteve, naj bo pesnik odgovoren za (nevzdržno) družbeno stanje," je v spremni besedi k delu zapisal Matjaž Kmecl.

ZGODBA LITERATA IVANA ROBA PREDSTAVLJENA SKOZI STRIP IN GLASBO

Pri Forumu Ljubljana so kot posebno izdajo Stripburgerja v sodelovanju z založbo Celinka izdali album Rob - zbadljivi poet v stripu in glasbi, ki ga podpisuje Martin Ramoveš, zavzet raziskovalec izraznih možnosti poezije, glasbe in stripa ter kombinacije teh medijev. Satirični pesnik in pisatelj Ivan Rob (1908-1943) je bil za časa življenja znan predvsem kot zbadljivi šaljivec, ki je z iskrivim humorjem pogosto nasmejal bohemsko druščino umetnikov svoje generacije, tako s šaljivimi predelavami znanih del Prešerna, Jurčiča, Trubarja in drugih literatov kot s svojimi improviziranimi pesnitvami.

A Rob ni bil le karizmatična osebnost priljudnega in veseljaškega značaja, gozdovnik, lokostrelec, odličen kuhar in sodelavec prvega partizanskega gledališča Agitteater, temveč tudi pronicljiv kritik družbenega dogajanja, predvsem pa tankočuten opazovalec svoje dobe. Svoja najgloblja občutja je ubesedil v poeziji, ki jo je stripar in glasbenik Martin Ramoveš vključil ne le v strip, s katerim je predstavil Robovo življenje in delo, temveč tudi uglasbil, ter tako predstavil še drugo, bolj lirično plat tega svojevrstnega literarnega ustvarjalca.

Zbadljivi poet Ivan Rob pa se v albumu Rob bralcu predstavlja v stripu in glasbi, saj stripovski album vključuje kodo, s katero si je mogoče na računalnik naložiti še glasbeni album. "Na njem so Robovim liričnim in nežnim pesmim pridruženi energični ritmi električni kitare, ki osebnost tega zanimivega pesnika, pisatelja in satirika še bolj približajo današnjemu času in pokažejo, da gre za odlično poezijo, ki ne bi smela biti pozabljena," so zapisali pri založbi. Ramoveš je ustvaril že dva glasbena albuma v stripu: Nesojeni kavboji (2014) in Astronomi (2017).

SLIKOPISI SLAVICE REMŠKAR V KNJIGI LETI, LETI, LETI...

V knjigi Leti, leti, leti... je zbranih deset slikopisov velike poznavalke te zvrsti Slavice Remškar. V enem se Peter in mama na sprehodu igrata igrico leti, leti, v drugem se družinica masti z dobrotami, v enem marsikaj diši, po drugem brenči, en je pustna pesmica, po drugem lomasti slon. Slikopisi v knjigi s svojim dialoškim pristopom spodbujajo govorni razvoj otrok, k branju pa bodo privabili tudi manj spretne bralce in začetnike, saj sličice, ki nadomeščajo posamezne besede, dodatno motivirajo za učenje branja. Drobne in malo večje igrive ilustracije Anke Kočevar se z besedo zlivajo v nedeljivo in skladno celoto. Ilustratorka se z enakim spoštovanjem loti čisto vsake podobe: človeka in živali, rastline in predmeta. Je nazorna in stvarna, obenem lirična in humorna, njene vinjete so v risbi gibke, v barvi nežne, v psihologiji tankočutne, so o knjigi zapisali pri založbi Miš.