Slovenija 1.10.2019 5:00

V kinoteki retrospektiva Franceta Štiglica ob 100-letnici rojstva

Ljubljana, 1. oktobra - Ob stoti obletnici rojstva velikega klasika in pionirja slovenskega filma Franceta Štiglica so v Slovenski kinoteki v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS in Slovenskim filmskim centrom pripravili obsežno retrospektivo njegovih del. Uvedli jo bodo nocoj s Povestjo o dobrih ljudeh po literarni predlogi Miška Kranjca.

Ljubljana. Logotip Slovenske kinoteke. Foto: Domen Grögl/STA

Ljubljana.
Logotip Slovenske kinoteke.
Foto: Domen Grögl/STA

Pred tem bodo zavrteli kratki film Milana Ljubiča iz leta 1975 France Štiglic, filmski režiser.

V sklopu retrospektive bodo po napovedih prikazali vseh 15 Štigličevih celovečernih filmov, tudi tiste, ki jih je ustvaril v drugih republikah Jugoslavije. Filmi retrospektive bodo obogateni z uvodi, nekaj filmov bo na ogled v sklopu kinotečnih matinej, v sredo, 2. oktobra, pa bo v okviru retrospektive tudi Kino-katedra za pedagoge, na kateri bo o filmu Balada o trobenti in oblaku (1961) predaval Andrej Šprah.

V torek, 8. oktobra, bo v sodelovanju z Društvom slovenskih režiserjev na sporedu okrogla miza, na kateri bodo razmišljali o Štigličevem vplivu na slovensko filmsko pokrajino. Ob retrospektivi pa bo v dvorani Silvana Furlana na ogled tudi pregledna razstava o Štigličevem življenju in delu, so sporočili iz kinoteke.

V celotnem opusu Franceta Štiglica (1919-1993), ki obsega skoraj 40 let, sta jasni ideja o snovi, ki jo avtor obravnava, in obdelava te snovi, avtorsko pristopanje pa se skozi desetletja spreminja in razvija. "Štigličev izraz temelji na realizmu, v njegovih filmih pa venomer odkrivamo željo po raziskovanju filmskega izraza, po eksperimentu, po vstopanju v nove, še prazne prostore slovenske kinematografije. Kar je lastno le Štigličevemu filmskemu izrazu, so vendarle pogosto temelji (sicer izrazito avtorske ali celo individualistične) slovenske filmske poetike," je zapisala programska sodelavka kinoteke Varja Močnik.

Štiglic je posnel prvi slovenski zvočni celovečerni film Na svoji zemlji (1948), ki je bil vključen v tekmovalni program filmskega festivala v Cannesu, poleg tega je bil prvi slovenski režiser z nominacijo za oskarja. Njegovi obletnici se bodo poklonili tudi s projekcijama restavriranih filmov. Prvi je Ne joči, Peter (1964), ki bo 9. novembra pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja prikazan v Cankarjevem domu kot osrednja slovesnost ob Štigličevi stoletnici, drugi pa film Tistega lepega dne (1962), ki ga bodo predvajali na njegov rojstni dan 12. novembra v Kranju.

V preteklih letih sta bila digitalno restavrirana in javno prikazana njegova filma Dolina miru (1956) in Na svoji zemlji.