Slovenija 1.10.2019 10:01

Ob dnevu kave 18 poetičnih kavarn odprlo vrata verzom za spodbudo

Ljubljana, 1. oktobra - Od današnjem mednarodnem dnevu kave je odprlo vrata 18 poetičnih kavarn po Sloveniji, v katerih bo račun mogoče poravnati z verzi. Iz pesmi bo nastala knjižica za vse, ki potrebujejo spodbudo v težkih trenutkih. V spodbudo gostom, da napišejo verze, pa bosta dva uveljavljena pesnika: v Ljubljani Glorjana Veber in v Mariboru Feri Lainšček.

Izrael, Gaza. Kava, kavna zrna. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Izrael, Gaza.
Kava, kavna zrna.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V sklopu pobude Srečaj se z verzom bodo brezplačno kavo ali čaj kuhali v 18 slovenskih lokalih. Dve izmed kavarn, in sicer ljubljanska kavarna Lokus in mariborski lokal e-Kafe, pa bosta gostili Glorjano Veber in Lainščka, ki bosta gostom pomagala prebuditi navdih, prebiti led in na papir izvabiti verze in pesmi, ki spodbujajo in opogumljajo.

Ob tem dogodku bosta pripravila knjižico poezije, ki bo namenjena vsem, ki potrebujejo podporo, najprej pa zlasti predstavnikom Združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, bolnikom in njihovim svojcem. "S svojimi stihi in mislimi bodo v izbranih pesniških kavarnah bodrili k smelim korakom v življenje tiste, ki so se kot oni sami znašli na življenjski prelomnici," so sporočili iz podjetja Julius Meinl, ki je pobudnik in organizator akcije.

"Mogoče smo pozabili, kar ptice niso, da je petje namenjeno proslavljanju sveta. Poezija zato proslavlja življenje in krepi njegovo lepoto. Človeku v nas daje hrabrost, širi meje njegove zavesti in ojača notranjo melodijo. Ko s kavo pozdravimo dan, pozdravimo sonce, pozdravimo pesem v nas," je akcijo pospremila Glorjana Veber.

Lainšček pa je o pobudi povedal: "Veselim se pesniške knjige, ki jo bomo skupaj napisali 1. oktobra. Združilo nas bo iskanje občutkov lepega, spraševanje o smislu, želja po ohranjanju upanja in gotovo še marsikaj. Prepričan sem namreč, da človek v resnici pesniško prebiva na tem svetu in trenutki, ko zmore to tudi izraziti, se mi zdijo še posebej dragoceni."