Slovenija 6.10.2019 8:30

Festival Unicum se začenja z nastopom violinistke Nadežde Tokareve

Ljubljana, 6. oktobra - V organizaciji Društva slovenskih skladateljev (DSS) se bo drevi v Kogojevi dvorani začel mednarodni festival sodobne glasbe Unicum, ki bo trajal do 12. oktobra. Ob 19. uri ga bo odprla violinistka Nadežda Tokareva, v prihajajočih dneh pa se bodo za njo zvrstili večinoma slovenski glasbeniki. Tudi na programu bodo večinoma slovenska dela.

Ljubljana. Društvo slovenskih skladateljev. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Društvo slovenskih skladateljev.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Festival bo krstno predstavil šest del, med njimi bo že nocoj mogoče prvič slišati violinski skladbi White sails Davida Beoviča in VVV variacije Nenada Firšta.

V nadaljevanju festivala pa bodo nastopili trio v sestavi Kristina Seražin (saksofon), Daniel Osorio (elektronika) in Marjan Šijanec (elektronika), zasedba Airborne Extended, v kateri so Sonja Leipold (čembalo), Caroline Mayrhofer (kljunaste flavte), Elena Gabbrielli (flavta) in Tina Žerdin (harfa), Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, Orkester Slovenske vojske z dirigentom Marjanom Grdadolnikom ter Ansambel za sodobno glasbo MD7.

"Odprtost in številne nove možnosti so nadvse pomembne lastnosti festivala, ki naj bi v prihodnje prestopil v zavest vseh, ki jih na kakršen koli način zanima sodobna - nova ustvarjalnost. Posebej pomembno je, da imajo veliko možnosti svoje lastne predstavitve tudi najmlajši slovenski skladatelji. Nekateri mednarodni uspehi dokazujejo, da prihaja generacija, ki mora imeti tudi stalno možnost umetniških in nazorskih konfrontacij," je na spletni strani DSS zapisal umetniški oblikovalec festivala Pavel Mihelčič.