Slovenija 2.10.2019 5:00

Z mednarodno konferenco začetek 9. bienala slovenskega oblikovanja Brumen

Ljubljana, 2. oktobra - Z mednarodno konferenco v Kinu Šiška se danes začenja 9. bienale slovenskega oblikovanja Brumen, ki bo predstavil jagodni izbor slovenskega oblikovanja v preteklih dveh letih. Na konferenci se bodo s strokovnimi predavanji predstavili člani žirije. Podelitev nagrad in odprtje pregledne razstave bienala bo 22. oktobra v Narodni galeriji.

Ljubljana. Center urbane kulture Kino Šiška. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Center urbane kulture Kino Šiška.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Letošnjo žirijo sestavljajo Lucienne Roberts iz Združenega kraljestva, Saša Koljcov iz Rusije, Vanja Cuculić s Hrvaške, Gerwin Schmidt iz Nemčije in Aljaž Vindiš iz Slovenije.

Oblikovalka, publicistka, predavateljica in soustanoviteljica iniciative GraphicDesign& Lucienne Roberts bo mednarodno konferenco odprla s trditvijo, da je oblikovanje že od nekdaj politično, oblikovalec pa je danes postavljen v težak etičen in moralen precep. Vanja Cuculić, med drugim avtor impresivnega opusa plakatov za repertoarne uprizoritve zagrebškega Mestnega dramskega gledališča Gavella, bo spregovoril o cenzuri v vidnih sporočilih ter o žanru, vlogi in dosegu gledališkega plakata v digitalni dobi.

Oblikovalec in predavatelj Gerwin Schmidt, ki oblikuje publikacije, plakate ter identitete za kulturne ustanove in podjetja, bo skozi oči dolgoletnega pedagoga predstavil svoj proces snovanja vidnih sporočil. Saša Koljcov iz studia Shuka bo predstavil delo z enim svojih najljubših naročnikov: svetovnim šahovskim prvenstvom, in prek skic, konceptov in neuspešnih predlogov orisal pot, prek katere so uspeli šahistom predstaviti kamasutro.

Oblikovalec digitalnih produktov in strokovnjak za vizualizacije Aljaž Vindiš pa bo spregovoril o tem, kako predstaviti oblikovalsko delo, ki se odraža le v odličnih poslovnih rezultatih naročnikov. Oblikovanje je namreč močno preseglo gole okvire vidnih sporočil, oblikovalec sam pa mora pridobivati vse širša znanja, da postane relevanten sogovornik, ki sooblikuje produkte in storitve v podjetjih svetovnega merila.

Predavanjem bodo sledili recenzije portfeljev, kjer lahko zainteresirani mednarodnim gostom prinesejo v vpogled svoje projekte, klepet z žiranti in neformalno druženje v predprostoru Katedrale.

Na odprtju pregledne razstave v steklenem traktu Narodne galerije 22. oktobra bodo razgrnili, kateri projekti so se uvrstili na bienale, ter razglasili dobitnike nagrad Brumen. Ob zaprtju razstave 28. novembra bodo tudi predstavili katalog letošnjega bienala.

Bienale slovenskega oblikovanja Brumen je edina tovrstna prireditev na Slovenskem, kjer izbor vseh uvrščenih in nagrajenih projektov opravi mednarodna žirija strokovnjakov z različnih področij oblikovanja, kar zagotavlja nepristranskost in raznolikost. Nagrade Brumen so najvišje nacionalno strokovno odličje, ki ga lahko prejme oblikovalski projekt.