Slovenija 4.10.2019 5:00

V mariborski Operi večna odrska uspešnica Netopir

Maribor, 4. oktobra - V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor, ki te dni obeležuje sto let, bodo danes premierno uprizorili opereto Netopir, ki velja za enega najžlahtnejših operetnih biserov dunajskega "kralja valčkov" Johanna Straussa mlajšega. Pod režijo se podpisuje direktor Mestnega gledališča v Brnu Stanislav Moša, dirigent je Simon Robinson.

Maribor. Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Gre za delo, ki je doseglo že na tisoče uprizoritev po vsem svetu. "Skoraj gotovo ni odra, na katerem ta opereta ne bi v vsem svojem sijaju prikazala dvoličnosti dunajskega meščanstva, razpete med lahkoživim hedonizmom in lažno meščansko moralo," sporočajo iz Opere in Baleta SNG Maribor.

K nastanku operete naj bi Straussa mlajšega (1825-1899) spodbudil francoski "kralj operet" Jacques Offenbach (1819-1880), ki je bil prepričan, da je Straussu lahkotnejši odrski žanr pisan na kožo. Njegova najbolj uspešna in znana opereta je prav Netopir, ki je bila premierno izvedena 5. aprila 1874 v dunajskem gledališču.

"Če hočemo karseda celovito dojeti fenomen Johanna Straussa mlajšega, se moramo vživeti v takratno dunajsko lahkotno, brezskrbno življenje in vitalnost, ki je Dunajčanom pomagala premagovati marsikatero težko preizkušnjo v zgodovini. Prav to lahkotnost in vedrino v polni meri odseva Straussova glasba, ki je morda prav v Netopirju doživela svojevrstno kulminacijo skladateljevega edinstvenega glasbenega sloga," je izpostavila muzikologinja Manica Špendal.

Po njenih navedbah je glasba v tej opereti "genialni" povzetek vseh dotedanjih oblik, ki so izkazovale specifično dunajsko mentaliteto, z značilnimi bonvivanskimi elementi "pariškega esprija". "Temu je Strauss sledil od prvega do zadnjega takta partiture. Že iskrivo in zanosno napisana uvertura - brez sleherne sentimentalnosti - povede poslušalca v veselo razpoloženje in optimizem celotne operete," je zapisala.

Kompleksna zgodba intrig, prešuštva, visokoletečih ambicij in na videz brezskrbne zabave v razkošnih kostumih bo na mariborskem odru tokrat zaživela v režiji Stanislava Moše, ki je v SNG Maribor lani režiral že opero Titanik.

Češki dramski in glasbeni režiser, ki je za muzikal Kabaret v Mestnem gledališču ljubljanskem prejel Borštnikovo nagrado, je od leta 1992 direktor Mestnega gledališča Brno. "Teoretiki glasbenega gledališča so polemizirali, ali je Netopir komična opera ali opereta. Debato je končal muzikolog z Dunaja, ki je rekel: če Netopir ne bi bil opereta, zakaj bi žanr operete sploh obstajal!? Ko me je kolega dirigent v Švici spraševal te dni, kaj delam, in sem mu povedal, mi je z zavidanjem rekel: delaš opereto vseh operet," je Moša povedal v pogovoru za časnik Večer.

Vlogo Gabriela von Eisensteina je prevzel solist Martin Sušnik, njegova žena Rosalinda bosta Andreja Zakonjšek Krt in Valentina Čuden. Nastopajo še Luka Brajnik, Sebastijan Čelofiga, Jaki Jurgec, Irena Petkova, Dada Kladenik, Tim Ribič, Uroš Dolšek, Dušan Topolovec, Tomaž Planinc, Nika Gorič, Petya Ivanova, Mojca Potrč, Bojan Hinteregger, Vojko Belšak ter balet, operni zbor in simfonični orkester SNG Maribor.

Scenograf je Petr Hloušek, kostumografinja Andrea Kučerova, oblikovalec luči David Kachlir, zborovodkinja Zsuzsa Budavari Novak, asistent režije Tim Ribič, koreografinja Aneta Majerova.

Nocojšnja slavnostna premiera Netopirja sodi v okvir obeleževanja stoletnice slovenskega poklicnega gledališča v Mariboru. Prva operna stvaritev na tem odru je bila sicer opereta Mam'zelle Nitouche, ki je premiero doživela 1. maja 1920.

Netopir je bil v Mariboru uprizorjen že v času Avstro-Ogrske, prvič že dve leti po dunajski praizvedbi, torej leta 1876. Od takrat je bila opereta vse do začetka prve svetovne vojne leta 1914 vsako sezono vsaj enkrat na repertoarju mariborskega gledališča.

V SNG Maribor, ki je bil ustanovljen leta 1918, so opereto Netopir prvič uprizorili v prvi redni operni sezoni 1920/1921, nazadnje pa v sezoni 2009/2010, ko je režijski koncept pripravil Vito Taufer, glasbeni vodja predstav pa je bil ponovno Simon Robinson.