Svet 2.10.2019 10:03

SToP konec septembra nastopil v Franciji

Pariz, 2. oktobra - Slovenski tolkalni projekt SToP, ki letos praznuje 20 let delovanja, je konec septembra izvedel dva koncerta v Franciji, kamor je odšel na povabilo pevskega zbora francoskega radia, ki ga vodi slovenska dirigentka Martina Batič. Skupaj so izvedli Orffovo kantato Carmina Burana v priredbi za tolkalni ansambel, dva pianista, pevske soliste in zbor.

SToP v zasedbi Barbara Kresnik, Tomaž Lojen, Marina Golja, Franci Krevh, Damir Korošec, Davor Plamberger in Dejan Tamše so skupaj z 90-članskim zborom, 30-članskim otroškim pevskim zborom, pianistkama Meto Fajdiga in Andrejo Kosmač ter solisti nastopili minulo soboto in nedeljo v provansalskem mestu Aix en Provence na jugu Francije. Dva zaporedna razprodana koncerta je obiskalo 1300 poslušalcev in nastopajoče nagradilo s stoječimi ovacijami, je sporočil član ansambla Tamše.

Pred tem bi, kot je zapisal, morali nastopiti tudi v Parizu na odprtju nove abonmajske sezone, a se je zbor dve uri pred koncertom odločil, da bo stavkal, in tako preprečil koncert iz več razlogov, ki se po pregovarjanjih z vodstvom vlečejo že več mesecev. Že nekaj tednov razprodanega koncerta tako ni bilo, 2000 gledalcev pa je ostalo pred dvorano. Mednje so se pomešali pevci zbora in jim razdelili letake z stavkovno vsebino.

"Izjemno smo zadovoljni z našim gostovanjem v Franciji. To je eden od vrhuncev v našem 20-letnem ustvarjanju. Malce nas je šokirala stavka zbora, vendar Francija je dežela stavk, tako da so ljudje to tako tudi sprejeli. Še bolj pa nas veseli to, da smo Parižane prepričali še v dodatne tri koncerte prihodnje leto. Pa tudi potem imamo v ognju že nove zgodbe, ki jih lahko predstavimo francoski publiki," je še zapisal član SToPa.

Še tri koncerte na francoskih tleh zasedba načrtuje v januarju in aprilu 2020.