Svet 3.10.2019 6:00

Slovenski filmi na festivalu CinEast v Luksemburgu

Luxembourg, 3. oktobra - V Luksemburgu se bo danes začel 12. festival srednje in vzhodnoevropskega filma CinEast, na katerem bodo prikazali šest slovenskih produkcij. V tekmovalni program so se uvrstili Šivi srbskega režiserja Miroslava Terzića, med drugim pa bodo prikazali tudi celovečerca Ne bom več luzerka v režiji Urše Menart in Posledice v režiji Darka Štanteta.

Festival v Luksemburgu vsako leto prikaže najbolj zanimive filme iz našega dela sveta ter bogastvo tako avtorskih poetik kot tudi različnih žanrskih pristopov. Potekal bo do 20. oktobra, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

V tekmovalni program je uvrščena večkrat nagrajena slovenska manjšinska koprodukcija Šivi srbskega režiserja Miroslava Terzića, ki je med drugim na Berlinalu prejela nagrado Europa Cinemas za najboljši evropski film ter drugo nagrado občinstva Panorama Audience Award. Šivi obravnavajo temo izginulih novorojenčkov iz beograjskih bolnišnic, ki so po pričevanju stotine staršev proglašeni za mrtve, dejansko pa so bili prodani v posvojitev.

V programski sklop Funnyeast se je uvrstil film Ne bom več luzerka scenaristke in režiserke Urše Menart. Gre za grenko-sladek komični portret "izgubljene" generacije milenijcev, razpete med pričakovanja staršev in neugodne razmere na trgu dela.

V programski sklop Cinescope pa sta se uvrstila dva filma. Celovečerni igrani prvenec scenarista in režiserja Darka Štanteta Posledice ter manjšinska slovenska koprodukcija Bog obstaja, ime ji je Petrunija makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske. Oba filma sta bila večkrat nagrajena.

Štantetove Posledice prikažejo 18-letnega Andreja, ki se mora, ko pristane v vzgojnem zavodu, začeti boriti za svoje mesto v skupini varovancev pod vodstvom Željka, ki ga kmalu vzame pod svoje okrilje, in pod pritiskom novega okolja hkrati poskrbeti, da njegova skrivnost ne pride na plan. Celovečerec Bog obstaja, ime ji je Petrunija pa prinaša zgodbo o Petruniji, ki se kot edina ženska požene v lov za leseni križ, ki ga duhovnik vrže v reko. S tem, da Petrunija poseže v ritual, zamaje večletno lokalno tradicijo, hkrati pa odpre vprašanja o vlogi cerkve ter položaju ženske v družbi.

V programski sklop Cineyouth se je uvrstil koprodukcijski celovečerec Moj dedi je padel z Marsa režiserjev Dražena Žarkovića in Marine Andree Škop. Gre za neobičajno avanturo deklice in robota, v kateri morata rešiti dekličino vesoljsko družino. V filmski maraton dokumentarnih kratkih filmov Cineshorts pa so se uvrstili Fundamenti režiserja Petra Cerovška. V kratkometražcu se prepletata zgodba ljubezenskega para in gradnja luksuznega hotela, kot jo beleži kamera, postavljena v stanovanju mladega para, so filmsko zgodbo povzeli na SFC, ki je finančno podprl nastanek vseh omenjenih filmov.