Svet 4.10.2019 6:00

Mineva 350 let od smrti nizozemskega slikarja Rembrandta van Rijna

Amsterdam, 4. oktobra - Mineva 350 let od smrti nizozemskega slikarja Rembrandta van Rijna. Ob obletnici smrti enega največjih slikarjev vseh časov in najpomembnejšega nizozemskega slikarja 17. stoletja so v amsterdamskem Rijksmuseumu v prvi polovici leta pripravili razstavo Vsi Rembrandti Rijksmuseuma, 11. oktobra pa bodo odprli razstavo Rembrandt - Velazquez.

Madžarska, Budimpešta. Razstava slik nizozemskega slikarja Rembrandta. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Madžarska, Budimpešta.
Razstava slik nizozemskega slikarja Rembrandta.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Rembrandt (1606-1669) se je rodil v Leidnu na Nizozemskem kot sin premožnega mlinarja. Študiral je slikarstvo v rojstnem mestu in od leta 1623 v Amsterdamu. Med letoma 1625 in 1631 je delal v Leidnu, nato v Amsterdamu.

Leta 1634 se je poročil z bogato Saskio van Uylenburg. Po materini in ženini smrti je zašel v hude finančne težave. Moral je prodati hišo in dragocenosti, da je izplačal dolžnike.

Ustvaril je okoli 700 slik, 300 grafik in več kot 1600 risb. Izbiral je svetopisemske in mitološke motive, slikal portrete, med drugim je ustvaril več kot 100 avtoportretov, žanrske prizore, tihožitja in alegorije. V prvem amsterdamskem obdobju (1631-42) je ustvarjal v izrazito baročnem slogu, z bogatimi, toplimi barvami, kasneje z bolj umirjenim koloritom ter z vse globljo psihološko analizo in poduhovljenostjo. S tehničnim mojstrstvom je obvladoval igro svetlobe.

Njegovo najbolj znano delo je Nočna straža, ki jo hranijo v Rijksmuseumu. Mojstrovino, ki si jo letno ogleda več kot 2,5 milijona obiskovalcev, so poleti začeli restavrirati. Okrog slike so postavili stekleno kletko in obiskovalci lahko postopek spremljajo v živo.

Kot navajajo v muzeju, je operacija Nočna straža doslej največja in najizčrpnejša raziskava Rembrandtove mojstrovine, njen cilj pa je kar najbolje ohraniti sliko za prihodnost.

Slika iz leta 1642 je bila naročena za eno izmed amsterdamskih milic in nosi originalni naslov Druščina Fransa Banninga Cocqa in Willema van Ruytenburcha. Oba protagonista sta osrednji figuri na sliki, na kateri je sicer upodobljenih 34 oseb.

Med njegovimi najbolj znanimi slikami so še Anatomija dr. Tulpa, Saskija kot Flora, Avtoportret s Saskijo, Jan Six, Petrova zatajitev, Zarota Batavijcev in Vrnitev izgubljenega sina. V grafiki posebej izstopajo bakrorezi Prodajalec strupa za podgane, Slepi Tobija in Ecce Homo.

Poleg tega so v Rijksmuseumu, kjer hranijo največjo zbirko Rembrandtovih del, ob letošnjem jubileju pripravili razstavi Vsi Rembrandti Rijksmuseuma in Rembrandt - Velazquez.

Slednja bo na ogled od 11. oktobra do 19. januarja 2020 in bo ponudila obsežen pregled slik največjih mojstrov Nizozemske in Španije 17. stoletja. V obeh okoljih so nastala izjemna dela, ki imajo korenine v realizmu in veri. Postavitev bo združila mojstrovine Velazqueza, Rembrandta, Murilla, Vermeerja, Zurbarana, Halsa in Ribere. Razstavo bodo, kot piše na spletni strani muzeja, pripravili v sodelovanju z madridskim muzejem Prado.

V Muzeju Wallraf-Richartz v Kölnu pa je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa na ogled razstava Rembrandtov grafični svet. Postavitev združuje 27 jedkanic in 11 listov, ki so jih ustvarili umetniki, po katerih se je zgledoval, njegovi sodobniki in njegovi nasledniki. Rembrandt je bil v času življenja po Evropi znan ravno po grafikah, njegove jedkanice so bile v 17. stoletju izjemno inovativne in drzne. Razstava bo na ogled do 12. januarja.