Svet 6.10.2019 5:00

Italijanski državni muzeji prvo nedeljo v mesecu ponovno brez vstopnine

Rim, 6. oktobra - Po Italiji bodo od danes naprej tamkajšnji državni muzeji ponovno vsako prvo nedeljo v mesecu omogočili prost vstop obiskovalcem. Brezplačno si bo v danem terminu tako mogoče ogledati arheološko najdišče Pompeji, grad Miramar, kraljevo palačo v Caserti ter rimski amfiteater Kolosej, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Italija, Rim. Kolosej. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Italija, Rim.
Kolosej.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Iniciativo za brezplačen obisk državnih muzejev vsako prvo nedeljo v mesecu je leta 2014 uvedel tedanji minister za kulturo in turizem Dario Franceschini. Po pisanju Anse jo možnost brezplačnega vstopa v letih veljave iniciative izkoristilo 15 milijonov obiskovalcev, tako iz Italije kot iz tujine. Z njo so bile najbolj zadovoljne družine, saj si sicer plačilo vstopnine za ogled nacionalne dediščine težko privoščijo.

Italija se ponaša z največ vpisi na Unescov seznam naravne in kulturne dediščine ter nekaterimi najbolj obiskanimi turističnimi znamenitostmi na svetu. Ministrstvo se z dodatnimi dnevi, ko je vstop v italijanske državne muzeje prost, pridružuje tudi nacionalni akciji Grem v muzej. So pa na ministrstvu že napovedali, da bo v nekaterih muzejih omejeno število obiskovalcev, ki si jih bodo lahko ogledovali sočasno.

Avgusta lani je sicer zdaj že nekdanji minister Alberto Bonisoli brezplačen vstop ob določenih nedeljah ukinil, vodstva muzejev pa so se lahko sama odločala, ob katerih dnevih bodo v muzejih ponudili prost vstop.

Ideja je tedaj naletela na odobravanje nekaterih direktorjev muzejev, denimo Nemca Eikeja Schmidta, ki je vodil galerijo Uffizi v Firencah. Kot je lani povedal za časnik La Nazione, so sistem prostega vstopa pridoma izkoriščale številne turistične agencije, ki so turiste v dneh, ko je bil vstop prost, vodile v muzeje, od njih pa kljub temu pobirale denar za vstopnino.