Svet 4.10.2019 11:23

Solinarke Helene Pirc nagrajene kot najboljši kratki film iz arhivskega materiala

Bukarešta, 4. oktobra - Evropsko združenje COPEAM je v četrtek zvečer v Bukarešti podelilo nagrade za zgodbe iz arhivov. Zgodba o solinarkah, ki jo je z arhivskim materialom v filmu Solinarke upovedala Helena Pirc, sodelavka uredništva izobraževalnega programa TV Slovenija, je dobila nagrado COPEAM za najboljši kratki film iz arhivskega materiala.

Sečovlje. Sečoveljske soline. Foto: Andrej Klemenčič/STA Arhiv STA

Sečovlje.
Sečoveljske soline.
Foto: Andrej Klemenčič/STA
Arhiv STA

Letošnje tekmovanje neprofitnega združenja COPEAM za najboljšo zgodbo iz arhivov je bilo posvečeno skupni dediščini mediteranskih žensk in deklet, kar naj bi pripomoglo k večjemu prepoznavanju in razumevanju raznolikosti, zgodovine in kulturnih spominov tega območja.

Nagrade so v četrtek zvečer podelili v sklopu konference Prehajanje mej v digitalnem svetu, ki jo je organiziral Radio Romunija v sodelovanju z Azijsko-pacifiško radiodifuzno zvezo (ABU). Nagrado za najboljši kratki film iz arhivskega materiala so po sporočilu RTV Slovenija namenili filmu Solinarke Helene Pirc.

V kratkem filmu je avtorica predstavila delo in življenje solinark na območju Piranskih solin. Pridobivanje soli ali belega zlata je bilo v preteklosti družinska dejavnost. Čeprav je bila vloga žensk pri tem pogosto prezrta, pa so morala tudi dekleta in žene vsakodnevno zavihati rokave in poprijeti za delo, za uspešno bero soli in preživetje družine.

Spomine na delo v solinah so v filmu obujale tri nekdanje solinarke, o solinah danes pa je spregovorila tudi mlada naravovarstvenica. Njihova pričevanja so podkrepljena z videoposnetki, ki jih hrani arhiv TV Slovenija, in fotografijami, ki jih hranijo v Pokrajinskem arhivu Koper in Pomorskem muzeju Sergej Mašera Piran, piše v sporočilu za javnost.

Helena Pirc, ki jo je nagrada presenetila in razveselila, je poudarila, da je nagrada COPEAM "priznanje vsej ekipi, ki je sodelovala pri projektu". Pri iskanju arhivskih posnetkov ji je pomagala Petra Iskra, snemalec je bil Boris Poropat in montažer Zvonko Judež.