Svet 5.10.2019 5:30

Marko Letonja predsednik žirije mednarodnega tekmovanja mladih dirigentov v Zagrebu

Zagreb, 5. oktobra - Na zagrebški glasbeni akademiji bo do 10. oktobra potekalo 7. mednarodno tekmovanje mladih dirigentov Lovro pl. Matačić. Za letošnje tekmovanje so izmed 139 kandidatov z vsega sveta izbrali 16 mladih dirigentov. Predsednik petčlanske strokovne žirije je znani slovenski dirigent Marko Letonja.

Na letošnjem tekmovanju bodo po prvem krogu nastopov 16 mladih dirigentov izbrali šest, ki bodo potem medsebojno tekmovali z izvedbami štirih skladb, da bi dobili tri najboljše. Na sklepnem koncertu bodo trije finalisti tekmovali za zmagovalca ob spremljavi simfoničnega orkestra Hrvaške radiotelevizije (HRT) v koncertni dvorani Vatroslav Lisinski, so napovedali organizatorji.

V vseh treh delih tekmovanja bo mlade dirigente ocenjevala žirija, ki jo bo vodil maestro Letonja. Tudi člani so izjemni glasbeni umetniki, in sicer Leo Samama, Bridget Canniere, Zoran Juranić in Sreten Krstić.

Mednarodno tekmovanje mladih dirigentov so ustanovili leta 1995 ob 10. obletnici smrti svetovno znanega hrvaškega dirigenta Matačića. Sklad Lovro in Lilly Matačić sta tekmovanja organizirala vsaka štiri leta z namenom, da bi mladim umetnikom omogočili priložnost za uveljavitev. Obenem so želeli prireditev na svetovni ravni, ki bo vredna ugleda umetnika, kot je bil Matačić.

Hrvaški glasbeni umetnik, ki se je rodil v Sušaku pri Reki leta 1899, umrl pa je leta 1985 v Zagrebu, je med drugim v 20. letih prejšnjega stoletja ustvarjal tudi v ljubljanski Operi. Mednarodni sloves je potrdil na številnih odrih v drugi polovici 20. stoletja.