Slovenija 7.10.2019 9:30

Večerova nagrada za igralske dosežke v Gledališču Celje Živi Selan

Celje, 7. oktobra - Večerovo nagrado za igralske dosežke v sezoni 2018/19 v Gledališču Celje je za vlogo Timike v Naših skrivnostih in vlogo Napada v Alarmih! prejela Živa Selan. Nagrado so ji podelili na petkovi premieri drame Gorana Vojnovića Rajzefiber v režiji Anice Tomić, ki je koprodukcija s Prešernovim gledališčem Kranj.

Kot piše v utemeljitvi, je Živa Selan - najprej kot gostja, potem pa kot stalna članica ansambla - popolnoma zaznamovala predstave, v katerih je bila angažirana, in prestopila njihov horizont.

V vlogi Timike v predstavi Naše skrivnosti Bele Pinterja v režiji Nikole Zavišića je z redko videno prepričljivostjo upodobila otroški lik in ustvarila tako presunljivo osebnost spolno zlorabljene deklice, da jo je bilo dobesedno boleče gledati. Psihologija oziroma psihopatologija žrtve je zaživela v vsej strašljivi kompleksnosti in brezizhodnosti. Igralka se ni zatekla v enoplastno podobo žrtve, temveč je s srhljivo dvoumnostjo dodatno obogatila predstavo.

V predstavi Alarmi! Emanueleja Aldrovandija v režiji Nine Ramšak pa je bila postavljena pred povsem drugačen preizkus. V že tako nekoliko ploskovitem teznem komadu igrati idejo oziroma ideološko stališče ni prav inspirativna naloga, a vendar je predstava zažarela z vsakim njenim vstopom. Odrska energija, prezenca in artikuliranost Žive Selan so že v njeni prvi profesionalni gledališki sezoni prerasle oznako "mlada igralka", še piše v utemeljitvi.

Večerovo nagrado je podelila žirija v sestavi Janez Lapajne, Petra Vidali in Silva Čušin (predsednica).

Nagrajenka je v pogovoru za današnji Večer med drugim povedala, da ji je vloga Timike zelo ljuba, za zdaj ena izmed bolj ljubih vlog. "Ko sem se začela ukvarjati z njo, sem čutila, da bi rada skozi to vlogo nosila svoj glas v imenu vseh otrok, ki morajo tako stvar prestajati," je dodala.

"Kadar so ti vloge preveč podobne, se lahko zgodi neprijetna stvar: ne znaš jih oblikovati. To se je zgodilo, ko smo na akademiji igrali Murlin Murlo, dramo Nikolaja Koljada. ... S tisto malo nacistko v predstavi Alarmi! v Celju, ki mi je povsem tuja, sem se recimo veliko lažje ukvarjala. Rečem si: 'Okej, ona je fašist in bo sovražila muslimane. Jaz jih nikakor ne bom sovražila. Ampak poglejmo, kje pa sem jaz taka, da bi lahko nekoga kar tako sovražila.' Omogočena mi je bila logična distinkcija, kaj je lik in kje sem jaz in kako naju povezati," je povedala za časnik.