Slovenija 7.10.2019 12:19

Na Zlati paličici slavili predstavi Nekje drugje in Seansa Bulgakov

Ljubljana, 7. oktobra - Ob sklepu 18. festivala uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica 2019 je otroška žirija za najboljšo predstavo razglasila Nekje drugje v režiji Tina Grabnarja, mladinska žirija pa predstavo Seansa Bulgakov režiserja Matije Solceta. Na festivalu je bilo odigranih 15 predstav, ki jih je izbrala selektorica Nika Arhar.

Otroška žirija je ob sklepu festivala za najboljšo otroško predstavo izbrala Nekje drugje režiserja Tina Grabnarja v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL). Žirija je ob tem poudarila, da nam "uprizoritev pokaže življenjsko zgodbo, ki ni izmišljena in je zato drugačna od ostalih ogledanih predstav. Ne osredotoča se samo na vesele trenutke, ampak nam pokaže tudi žalostne dogodke, ki se v življenju lahko zgodijo".

Po oceni mladinske žirije pa je najboljša mladinska predstava Zlate paličice Seansa Bulgakov režiserja Matije Solceta, prav tako v produkciji LGL. "Uprizoritev mladostnikom približa zgodbo klasičnega ruskega romana Mojster in Margareta in hkrati tudi manj poznano zvrst gledališča objekta. Gre za inovativno animacijo predmetov, senc in luči. Ob energični živi glasbi uprizoritev drži pozornost vse do konca," piše v utemeljitvi.

Festival Zlata paličica v produkciji LGL je bienalnega značaja in prinaša izbor najboljših slovenskih dramskih, glasbenih, lutkovnih, plesnih in eksperimentalnih predstav za otroke in mlade, ki so nastale v zadnjih dveh letih. Poleg predstav LGL so bile na sporedu še predstave drugih javnih zavodov, nevladnih organizacij in ena z Akademije za gledališče, radio, film in televizijo.

Na 18. festivalu, ki se je s podelitvijo nagrad sklenil v petek, je bilo odigranih 15 od predvidenih 16 predstav, ki jih je izbrala selektorica Nika Arhar. Predstava Hlapec Jernej in njegova pravica je namreč zaradi poškodbe v ansamblu odpadla, so še sporočili iz gledališča.