Slovenija 8.10.2019 8:00

V CD komična opera Ženitev v režiji Nane Milčinski

Ljubljana, 8. oktobra - V Cankarjevem domu (CD) bo danes premiera komične opere Ženitev češkega skladatelja Bohuslava Martinuja po istoimenski drami Nikolaja Gogolja. Postavitev je nastala v koprodukciji Slovenskega komornega glasbenega gledališča, CD in Festivala Velenje. Režiserka Nana Milčinski jo je prestavila v sodobni čas v televizijski studio.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Komično opero v dveh dejanjih je Martinu napisal leta 1953 za televizijski medij. Premiero je doživela leta 1953 v Ameriki, nato pa je bila predelana za operni oder.

Oče ruskega realizma, pisatelj in dramatik Gogolj, najbolj znan po romanu Mrtve duše in satirični komediji Revizor, v Ženitvi parodira "praktične" razloge, ki ljudi ženejo v poroko, zato to ni komedija o ljubezni, temveč o trgovanju in preračunljivem načinu izbiranja partnerja. "Izjemni Gogoljevi liki, ki jih je skladatelj Martinu uglasbil, so tudi v današnjem času enako živi in smešni, razlogi za ženitev naših protagonistov pa enako absurdni, kot so bili v času nastanka te komedije leta 1832," so zapisali v CD.

Režiserka Nana Milčinski je opero prestavila v sodobni čas v televizijski studio, kjer se snema peta sezona šova Sanjska ženitev. Studio je s težavo našel "sanjsko nevesto" Agafjo, ki šteje že 43 pomladi, pa tudi snubci so nadvse nenavadni. Predvsem Podkoljosin nikakor ni prepričan, da si želi poroke, prijatelj Kočkarjov ga mora skoraj privleči v studio. Med vsemi je najbolj suverena televizijska zvezda Fjokla Ivanova, ki uživa v soju žarometov.

Vloge so zasedli Rok Bavčar, Katja Konvalinka, Irena Yebuah Tiran, Klemen Torkar, Barbara Sorč, Žiga Kasagić, Gregor Ravnik, Janko Volčanšek, Manca Kosi in Matej Prevc, spremljal jih bo Orkester Slovenskega komornega glasbenega gledališča pod vodstvom Simona Dvoršaka. Libreto je v slovenski jezik prevedel Klemen Torkar, kostumografijo je pripravila Maja Možic, scenografijo pa Jaro Ješe, so še sporočili iz CD.

Po nocojšnji premieri bo predstava 16. oktobra uprizorjena na Festivalu Velenje in 18. oktobra v Kulturnem domu Krško, piše na spletni strani Slovenskega komornega glasbenega gledališča.