Svet 8.10.2019 6:00

Dnevi slovenskega filma v Budimpešti

Budimpešta, 8. oktobra - V Budimpešti bodo od četrtka do sobote potekali četrti Dnevi slovenskega filma. Madžarsko občinstvo si bo tokrat lahko ogledalo slovenske celovečerne filme Ne bom več Luzerka režiserke Urše Menart, ki se bo projekcije tudi udeležila, Posledice režiserja Darka Štanteta in Igram, sem v režiji Miroslava Mandića.

Ljubljana. Režiserka Urša Menart. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiserka Urša Menart.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Dnevi slovenskega filma v Budimpešti Slovenski filmski center (SFC) in Budapest Film organizirata v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Budimpešti. Na spored dnevov so uvrstili zmagovalni film 21. Festivala slovenskega filma (FSF) Ne bom več luzerka, ki prinaša grenko-sladek komični portret "izgubljene" generacije milenijcev, razpete med pričakovanja staršev in neugodne razmere na trgu dela. Film v produkciji Vertiga z Evo Jesenovec v glavni vlogi je letos odprl filmski festival v Motovunu, nato so ga prikazali na filmskem festivalu v srbskem Paliću. Gostoval bo še na festivalih na Danskem in v Kanadi.

Večkrat nagrajeni Štantetov igrani celovečerec Posledice bo budimpeškemu občinstvu predstavil zgodbo 18-letnega Andreja, ki se mora, ko pristane v vzgojnem zavodu, začeti boriti za svoje mesto v skupini varovancev pod vodstvom Željka, ki ga kmalu vzame pod svoje okrilje, in pod pritiskom novega okolja hkrati poskrbeti, da njegova skrivnost ne pride na plan.

Posledice (Temporama) so svetovno premiero doživele na lanskem filmskem festivalu v Torontu. Odtlej je film obiskal številne festivale in imel redno distribucijo po kinih v ZDA, Veliki Britaniji, Nemčiji in Franciji. Na 21. FSF je film prejel vesno za najboljšo žirijo, Matej Zemljič je bil nagrajen za najboljšo glavno moško vlogo, Timon Šturbej za najboljšo stransko moško vlogo, film pa je osvojil še nagrado občinstva.

Tretji celovečerec na programu dnevov pa bo Igram, sem (Filmostovje) v režiji Miroslava Mandića, ki je mednarodno premiero doživel lani novembra na jubilejnem 40. mednarodnem filmskem festivalu v Kairu, domačo festivalsko premiero pa na 21. FSF. Film je triptih o tem, kaj pomeni biti igralec, ter o mejah med igralcem in likom. Režiser trenutno snema svoj četrti celovečerni igrani film z naslovom Sanremo, so sporočili s SFC.

Predstavitve slovenskega filma so sicer letos že potekale v Sarajevu, Sombotelu in Pulju. Po projekcijah v Budimpešti v novembru in decembru sledijo še tradicionalne predstavitve slovenskih filmov v Berlinu in Beogradu, prvič pa bodo Dnevi slovenskega filma potekali v Sankt Peterburgu in Varšavi.