Slovenija 10.10.2019 7:00

Festival Tinta z velikimi striparji, prihajata Marc-Antoine Mathieu in David Lloyd

Ljubljana, 10. oktobra - S predavanjem francoskega striparskega mojstra igre svetlobe in senc Marca-Antoinea Mathieuja v Atriju ZRC se začenja festival Tinta, ki je namenjen popularizaciji stripovske ustvarjalnosti. V goste prihajajo še britanski stripar David Lloyd, soavtor albuma V for Vendetta, samosvoj Belgijec Olivier Schrauwen ter pronicljivi Francoz Bastien Vives.

Ljubljana. Strip. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Strip.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Festival Tinta združuje raznolike akterje domače stripovske in kulturno-umetniške scene z namenom popularizacije stripovske ustvarjalnosti, predstavlja vrhunce in raznolikost sodobne slovenske stripovske produkcije ter projekte, ki presegajo meje stripa in vstopajo v živahen dialog z drugimi umetniškimi zvrstmi. Z gostovanjem uveljavljenih tujih stripovskih ustvarjalcev in strokovnjakov festival omogoča vpogled v živahno mednarodno dogajanje in trende na področju sodobnega avtorskega stripa, so zapisali organizatorji festivala.

V goste Tinte iz tujine prihaja četverica mojstrov stripovskega izraza. Že drevi bo francoski stripar in scenograf Marc-Antoine Mathieu na predavanju v Atriju ZRC s projekcijami predstavil svoje delo, s posebnim poudarkom na risoromanu OTTO, uzrti človek (VigeVageKnjige). Tega bodo v petek v sklopu festivala tudi podrobno predstavili.

Nocojšnji uvodni festivalski dan bo zaznamovalo še odprtje treh razstav v galeriji DobraVaga, kjer bodo poleg skupinske postavitve Sosledja predstavili še dela Umetnice na mesec Zhang Chen iz Kitajske ter Zine vetrine italijanske vizualne ustvarjalke Darie Tommasi.

V petek bo dogajanje popestril ustvarjalec Andrej Štular, ki bo na zunanje zidove AKC Metelkova mesta naslikal mural, naslovljen Kolaps. V metelkovski galeriji Alkatraz pa se bo zvečer z razstavo in performansom predstavil "trenutno eden najbolj vročih in samosvojih avtorjev v svetu neodvisnega stripa" Olivier Schrauwen, ki ga lahko slovenski bralci po novem spoznajo preko albuma Fant moj (Stripburger).

Najbolj pestro bo na Tinti v soboto, ko se obeta celodnevno s stripom obarvano dogajanje v CUK Kino Šiška. Od 10. do 18. ure se bo šišenski center urbane kulture spremenil v sejmišče, kjer bodo lahko obiskovalci na enem mestu preverili letošnjo stripovsko letino in izbrano ponudbo založb, striparn in prodajalcev rabljenih klasikov. Sejemsko barantanje bo pospremilo pestro spremljevalno dogajanje.

Mojstra stripovskega izraza, britanski stripar David Lloyd, risar znamenitega albuma V for Vendetta, lika, katerega obraz je postal simbol Anonymous gibanja, in Bastien Vives, eno osrednjih imen nove generacije francoskega stripa, bosta na predavanjih predstavila svoj ustvarjalni proces in način dela, ob tem pa razkrila nekaj trikov za uspešno upodabljanje zgodb. Popoldan se bodo ena za drugo vrstile predstavitve najnovejših domačih stripovskih izdaj, ki jih med drugimi podpisujejo Martin Ramoveš, Marko Kociper, Saša Kerkoš in Iztok Sitar, ter pogovori z osrednjimi tujimi gosti festivala.

Na sejmišču bodo tiskali unikatne umetniške grafike, na ogled bo razstava plakatov hrvaškega striparja Igorja Hofbauerja - Hofa, najmlajši pa se bodo lahko preizkusili na stripovskih delavnicah. Zaključek festivala bo na odru Vodnikove domačije pripadel Pijanemu zajcu, stripu ki ga je po rezijanski ljudski pripovedki zrisal David Krančan.

Festival že od konca septembra spremlja bogat spremljevalni program z dogodki v Ljubljani ter v Kopru, Kranju in Mariboru. Ob 50-letnici izida kultnega stripa Alan Ford bo v nedeljo potekalo zadnje vodstvo po junaku posvečeni razstavi v Narodni galeriji, v Slovenski kinoteki pa bodo prikazali filmsko priredbo Lloydovega stripa V kot vroče maščevanje v režiji Jamesa McTeigueja. Vsi dogodki, ki se bodo še zvrstili do konca meseca, so navedeni na festivalski strani.