Slovenija 9.10.2019 5:00

V Ljubljani in na Dunaju koncert za začetek sosedskega dialoga

Ljubljana/Dunaj, 9. oktobra - Začetek leta sosedskega dialoga med Slovenijo in Avstrijo bosta danes zaznamovala sočasna koncerta v prestolnicah z glasbeniki obeh držav. V Ljubljani bo nastopil avstrijski Jazz trio Wolfganga Seliga z gostoma Nino Strnad in Jakom Kopačem, na Dunaju pa slovenski kvartet saksofonov Ensemble 4Saxess z Gabrijelom Lipušem in Benjaminom Ziervoglom.

Avstrija, Dunaj. Avstrijska prestolnica Dunaj. Foto: Mojca Zorko/STA Arhiv STA

Avstrija, Dunaj.
Avstrijska prestolnica Dunaj.
Foto: Mojca Zorko/STA
Arhiv STA

Za leto sosedskega dialoga med Slovenijo in Avstrijo 2019/2020 sta oba kulturna inštituta, Slovenski kulturno-informacijski center Skica na Dunaju in Avstrijski kulturni forum v Ljubljani, skupaj z obema veleposlaništvoma ter zunanjima ministrstvoma sestavila program s številnimi koncerti, razstavami, filmskimi in video projekcijami, plesnimi predstavami, literarnimi dogodki, predavanji, konferencami in delavnicami.

Cilj celotnega dogajanja vse do jeseni 2020 je predstaviti bogato kulturo obeh držav ter poglobiti sodelovanje, povezave in odnose na vseh področjih, so sporočili z avstrijskega veleposlaništva v Ljubljani.

Kot so zapisali, si državi že stoletja delita skupni kulturni prostor. Geografska bližina in skupna zgodovina sta bili povod za številne politične, znanstvene, kulturne in osebne povezave. Vrhunski dosežki velikih osebnosti obeh narodov so na področju kulture, umetnosti in znanosti vzajemno pustili pečat, ki ga zaznavamo še danes.

"Tudi v letu sosedskega dialoga, v katerega vstopamo sočasno na Dunaju in v Ljubljani, bodo v ospredju povezave v umetnosti in kulturi, v pokrajini in prostoru. Odkrivali bomo skupno kulturno in naravno dediščino, omogočali boljše razumevanje in spoznavanje drug drugega, odstirali pogled na doslej manj videno. Predvsem pa želimo prihajajoče leto izkoristiti za to, da se kot srednjeevropski sosedje in prijatelji še bolje spoznamo. In kaj bi bilo za to primernejše kot kultura," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Z namenom, da bi leto sosedskega dialoga "potekalo čim glasneje in uglašeno", ga bodo odprli v obeh prestolnicah hkrati - na isti dan, ob isti uri in z jazzovskim koncertom. V Ljubljani bodo glasbeniki nastopili v Festivalni dvorani, na Dunaju pa v dvorani Reaktor.

Kot so sporočili iz ustanove Imago Sloveniae - Podoba Slovenije, se v Ljubljani obeta večer avtorskih skladb Wolfganga Seliga, pa tudi uspešnic, kot so Darn That Dream, Ne prižigaj luči v temi in No Mercy For Me. Pozdravni nagovor bo predvidoma imel zunanji minister Miro Cerar.