Slovenija 9.10.2019 5:00

V Narodni galeriji razstava o Ljubljani v času škofa Lamberga

Ljubljana, 9. oktobra - Odlično mesto ljubljansko in njegov prvi škof Sigismund Lamberg (1420-1488) je razstava, ki razkriva živahni, a danes malo znani čas Ljubljane na prelomu iz 14. v 15. stoletje. Osrednji eksponat razstave je Lambergov brevir, na ogled pa bodo tudi številni dokumenti, povezani z ustanovitvijo ljubljanske škofije in imenovanjem Lamberga za škofa.

Ljubljana. Narodna galerija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Narodna galerija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Cesar Friderik III. je v okviru svoje cerkvene politike v Notranji Avstriji 6. decembra 1461 ustanovil ljubljansko škofijo, za prvega škofa pa imenoval Sigismunda Lamberga, ki je bil dvorni kaplan na Dunaju. Papež Pij II. je z bulo, izdano 6. septembra 1462, povzdignil Ljubljano v škofovsko mesto, cerkev sv. Nikolaja pa v stolnico, 6. junija 1463 pa je Pij naznanil Lambergovo izvolitev za prvega ljubljanskega škofa.

Na prelomu iz 14. v 15. stoletje je Ljubljana štela okrog 6000 prebivalcev, po gospodarski moči pa je prekašala celo štajerski Gradec in dunajsko Novo mesto. Poleg gospodarskega in trgovskega središča je bila Ljubljana tudi razgibano duhovno, intelektualno in kulturno središče Kranjske. Samostanske knjižnice so bile bogate zakladnice teoloških in liturgičnih del ter del s področja takratne znanosti in klasične literature.

O tem priča ohranjeni reverz Lamberga, ki si je v kapiteljski knjižnici 22. januarja 1478 izposodil 55 knjig. O tej knjižnici danes ne vemo nič. Tudi od osebne Lambergove knjižnice je ostal zgolj brevir, ki pa je osrednji eksponat priložnostne razstave, ki jo drevi odpirajo v Narodni galeriji.

Pred štirimi leti je sicer ta molitvenik na dražbi v tujini odkupila Nadškofija Ljubljana in s tem omogočila, da se je na pravo mesto vrnil dragoceni del slovenske dediščine. Gre za prvotisk na pergamentu, natisnjen v Benetkah, slikarski okras pa je prispeval eden od tamkajšnjih slikarjev, Picov mojster oz. Bartolomeo del Tintore.

Poleg brevirja bo na razstavi na ogled še 29 drugih predmetov: od iluminiranih rokopisov, prvotiskov, listin, povezanih z ustanovitvijo škofije in imenovanjem Lamberga za škofa, do pečata in slik. Avtorja razstave in spremljajočega kataloga sta Nataša Golob in France Martin Dolinar.

Gradivo so za razstavo posodili Narodna in univerzitetna knjižnica, ki je tudi partnerica projekta, ter Arhiv Republike Slovenije, Frančiškanski samostan Ljubljana Center, Nadškofija Ljubljana, Nadškofijski arhiv Ljubljana in Slovenska akademija znanosti in umetnosti.

Razstava bo na ogled do 5. januarja.