Svet 10.10.2019 0:30

Razglašena bosta Nobelova nagrajenca za literaturo

Stockholm, 10. oktobra - V Stockholmu bodo danes okoli 13. ure naznanili kar dva Nobelova nagrajenca za literaturo, in sicer za leti 2018 in 2019. Na spletnih stavnicah zelo visoko kotirajo pisateljice, ob tem pa mnogi navijajo za vsaj eno Nobelovko med dvema nagrajencema. Drugi vidik, ki naj bi ga odbor za nagrado upošteval, je neevropocentričnost.

Švedska, Stockholm. Švedska prestolnica Stockholm. Foto: STA Arhiv STA

Švedska, Stockholm.
Švedska prestolnica Stockholm.
Foto: STA
Arhiv STA

Švedska akademija je lani preložila razglasitev nagrade za literaturo zaradi spolnega škandala in domnevne kršitve pravil o navzkrižju interesov, ki sta povzročila globok razkol v tej ugledni instituciji. Po škandalu je akademija doživela prevetritev in je letos pripravljena na podelitev kar dveh Nobelovih nagrad za literaturo.

Lani je manko v podelitvi najbolj čislane literarne nagrade, vredne devet milijonov švedskih kron, zapolnila podelitev "alternativne Nobelove nagrade". Prejela jo je francoska avtorica Maryse Conde z otoka Guadeloupe v Karibskem morju.

Prav Maryse Conde je ena od pisateljic, ki visoko kotirajo na spletnih stavnicah ob letošnji podelitvi nagrad, skupaj s kanadsko pesnico in pisateljico Anne Carson, Kitajko Can Xue, rusko pisateljico Ljudmilo Ulicko, Kanadčanko Margaret Atwood in poljsko pisateljico Olgo Tokarczuk. Med kandidati za nagrado se omenja Kenijca Ngugiha wa Thiong'oja, Japonca Harukija Murakamija, madžarskega pisatelja Petra Nadasa in sirskega pesnika Adonisa.

Vodstvo odbora za nagrado želi, da bi se Nobelova nagrada za literaturo po lanskem letu umanjkanja vrnila z novim zagonom. Aktualni predsednik odbora Anders Olsson je omenil, da v iskanju nagrajenca širijo perspektivo. "Imeli smo bolj evropocentrično perspektivo na literaturo, sedaj se oziramo po svetu," je dejal. Pritrdil je tudi, da je bila nagrada v preteklosti usmerjena bolj k literatom, in opomnil, da v današnjem času vendarle delujejo tudi številne velike pisateljice.

Nagrade bodo podelili v Stockholmu in Oslu 10. decembra, na obletnico smrti izumitelja dinamita Alfreda Nobela (1833-1896).