Svet 15.10.2019 5:30

V Düsseldorfu razstava del norveškega umetnika Edvarda Muncha

Düsseldorf, 15. oktobra - V prostorih Umetniške zbirke Severno Porenje-Vestfalija v Düsseldorfu je na ogled razstava del norveškega umetnika Edvarda Muncha. Postavitev združuje 140 slik, grafik in skulptur po izboru norveškega pisatelja Karla Oveja Knausgarda, piše nemška tiskovna agencija dpa. Razstava bo na ogled do 1. marca.

ZDA, New York. Delo slikarja Edvarda Muncha Krik. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

ZDA, New York.
Delo slikarja Edvarda Muncha Krik.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

Knausgardovo "izrazito osebno stališče odpira nove poglede na brez dvoma najpomembnejšega predstavnika skandinavske avantgarde zgodnjega 20. stoletja", so v muzeju zapisali v sporočilu za javnost.

Razstava je pred dvema letoma že bila na ogled v Munchovem muzeju v Oslu. Knausgard je zanjo iz depojev omenjenega muzeja izmed približno 1000 slik izbral umetnikove manj znane oziroma širši javnosti neznane. Najstarejše so iz konca 19. stoletja, najmlajše iz 40 let minulega stoletja.

Razstavo, ki v Düsseldorfu gostuje ob robu predstavitve Norveške kot častne gostje na letošnjem mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu, ki bo potekal od 16. do 20. oktobra, sta v petek odprla norveški princ Haakon in njegova soproga, princesa Mette-Marit.

Munch (1863-1944) se je rodil v Lotnu. Študiral je arhitekturo in akt. Z državno štipendijo je od leta 1889 bival v Parizu, pozneje je bil krajši čas v Nici. Od leta 1892 je kot svobodni umetnik ustvarjal v Berlinu, pozneje, po živčnem zlomu, se je vrnil na Norveško. Njegov svet je bil svet samote, melanholije, bolesti, erotike, trpljenja in vizionarske fantastike.

Eden od glavnih znanilcev ekspresionizma je pod vplivom travm iz otroštva, postimpresionistov, simbolistov in vzdušja fin de siecla razvil zelo oseben, dramatičen slikarski svet. S pomočjo svojih stvaritev se je soočal z lastnimi travmami ter vseprisotnimi in vedno aktualnimi eksistencialnimi vprašanji.

Ob svoji smrti je umetnik mestu Oslo zapustil okrog 1100 slik, 15.500 grafik, 4700 skic in šest skulptur, ki jih hranijo v Munchovem muzeju.