Slovenija 10.10.2019 5:00

V Moderni galeriji odprtje 9. trienala sodobne umetnosti U3

Ljubljana, 10. oktobra - V Moderni galeriji bodo drevi odprli 9. trienale sodobne umetnosti U3. Pod naslovom Živo in mrtvo je češki kustos Vit Havranek razstavo zasnoval okoli treh protislovnih stanj sedanjosti - živega in mrtvega stanja konceptualizma, analogne in tekoče materialnosti ter podzavesti kot bojnega polja kognitivnega kapitalizma.

Ljubljana. Moderna galerija Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Moderna galerija Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot piše na spletni strani galerije, se razstava Živo in mrtvo zoperstavlja pretirano poenostavljenemu pojmovanju, da se zgodovina razvija na osnovi novosti in njihovega kopičenja, ter ponuja alternativo gledanju na sedanjost kot na rezultat razvoja zgodovinskih resnic. Temelji na medgeneracijskih prelomnicah v estetiki in umetnostnih diskurzih, ki so na slovenski sceni tradicionalno zakoreninjeni v akademskem kontekstu, a kljub temu izvirni.

Kustos v Moderni galeriji Igor Španjol je na novinarski konferenci pred odprtjem trienala povedal, da je Havranek ubral drugačen pristop od kustosa prejšnjega trienala Borisa Groysa, ki se je odločil za odprti poziv. Sodelujoče umetnike je izbral na podlagi zelo širokega nabora kontaktov in spletnih strani, ki so mu jih posredovali iz Moderne galerije, ter lastnih kontaktov.

Na razstavi je z deli zastopanih 26 umetnikov in skupin. V generacijskem smislu je 9. trienale najširši doslej, saj na njem sodelujejo umetniki petih generacij, ki prihajajo iz petih držav. Polovica razstavljenih del je nastala na novo. V razstavo je med drugim vključeno tudi delo iz zbirke Moderne galerije in delo iz zbirke Muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Kot je še povedal Španjol, so ob trienalu za mednarodno zbirko Moderne galerije po zaslugi Nike Autor pridobili tudi donacijo - videa Chrisa Markerja, ki ju je v začetku 90. let minulega stoletja ustvaril v Sloveniji.

V razstavo so z deli vključeni Urška Aplinc, Nika Autor v sodelovanju z Meto Krese, Andrejo Hribernik, Andrejem Šprahom, Nacetom Zavrlom in Les Films du Jeudi, Živa Božičnik Rebec, Mateja Bučar, Vuk Ćosić, Lenka Đorojević, Ryuzo Fukuhara, Marina Gržinić & Aina Šmid, Đejmi Hadrović, Borut Holland, Ištvan Išt Huzjan, Stane Klančnik, Barbora Kleinhamplová, Aleksej Kljujkov & Vasil Artamonov, Lene Lekše, Iza Pavlina, Franc Purg, Peter Rauch, Edvard Ravnikar, Teja Reba, Maruša Sagadin, Maja Smrekar & Oleg Kulik, Andrej Škufca, Aleksandra Vajd, Otty Widasari in Dalibor Bori Zupančič.

Trienale se bo sklenil 12. januarja.