Slovenija 9.10.2019 15:49

Na Ljubljanskem barju nastaja interpretacijski center

Ljubljana, 9. oktobra - Na Igu gradijo interpretacijski center, ki bo namenjen predstavitvi ohranjanja biotske raznovrstnosti in kulturne dediščine Ljubljanskega barja z razstavami ter virtualno interpretacijo vsebin. Projekt bo obsegal še učno pot in koliščarsko vas. Prizorišče s simbolično zasaditvijo drevesa ob gradnji je danes obiskal minister za kulturo Zoran Poznič.

Najstarejša kolišča so odkrili v okolici Iga, zato bo v rekonstrukciji koliščarske vasi iz 3. tisočletja pr.n. št. predstavljeno tako življenje iz obdobja koliščarjev kot tudi ohranjanje biotske raznovrstnosti v njihovem času. S postavitvijo koliščarskega naselja na ižanskem delu Ljubljanskega barja bodo zaživeli tudi prizori iz romana Bobri Janeza Jalna, so sporočili iz ministrstva za kulturo.

Gradnja poteka po mesecu dni, ko je minister za kulturo Poznič z županom občine Ig Janezom Cimpermanom podpisal pogodbo, ki je bila osnova za začetek projekta Interpretacija biotske raznovrstnosti in dediščine kolišč na Ljubljanskem barju. Poznič je na današnji slovesnosti dejal, da "so si v vseh tisočletjih postulati, temeljni označevalci neke skupnosti, podobni. In na ta način smo tudi mi koliščarji, danes, tu", so ministrove besede povzeli na ministrstvu.

Projekt obravnava prezentacijo in interpretacijo biotske raznovrstnosti ter dediščino kolišč na območju Unescove svetovne kulturne dediščine na Igu. S projektom želijo sistemsko zaščiti tako naravno kot kulturno dediščino z dopolnjujočimi naravovarstvenimi in kulturnovarstvenimi ukrepi. Kot so zapisali na ministrstvu, je ta svojevrsten izziv predmet obravnave številnih strok in deležnikov, načrtovana interpretacija pa je del regionalne mreže interpretacije dediščine Ljubljanskega barja na več lokacijah.

Operacija se izvaja v okviru operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020. Projekt, katerega skupna vrednost je skoraj 2,3 milijona evrov, bo sofinanciran iz sredstev evropske kohezijske politike za omenjeno obdobje in proračuna v višini 1,59 milijona evrov. V njem kot partnerji sodelujejo še Javni zavod Krajinski park Ljubljansko barje in ZRC SAZU.