Svet 11.10.2019 5:00

Nagrada Stirling stanovanjski soseski v Norwichu

Ipswich, 11. oktobra - Kraljevi inštitut britanskih arhitektov (RIBA) je prestižno britansko arhitekturno nagrado Stirling namenil stanovanjski soseski v Norwichu, ki jo je zasnoval londonski arhitekturni biro Mikhail Riches v sodelovanju z arhitektko Cathy Hawley. Na inštitutu so 105 občinskih stanovanj označili kot "preprosto mojstrovino".

Maribor. Stanovanjska soseska. Arhiv STA. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Stanovanjska soseska.
Arhiv STA.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Eden prvih novih projektov občinskih stanovanj v generaciji je po pisanju spletnega portala The Guardian nagrado za najboljšo novo zgrajeno arhitekturo v Veliki Britaniji prejel sto let po sprejetju urbanističnega zakona iz leta 1919, znanega tudi kot Addisonov zakon, ki je utrl pot državnemu programu gradnje občinskih stanovanj.

Ulica Goldsmith v Norwichu je izjemen primer. Ulice z vrstnimi hišami z neprofitnimi najemninami, ki jih je dala zgraditi občina, so tudi pravo arhitekturno čudo. Gre za visokokakovostno arhitekturo, ki je tudi okoljsko in socialno osveščena.

Domovi z opečnimi fasadami kremne barve so zgrajeni po načelih pasivne gradnje, zaradi česar so energetski stroški za okoli 70 odstotkov manjši od povprečja. Zidovi so dobro izolirani, strehe so pod kotom 15 stopinj, kar zagotavlja, da posamezna enota ne jemlje sončne svetlobe drugim, poštni nabiralniki pa so v uličnih verandah in ne na vhodnih vratih, s čimer se zmanjša možnost prepiha.

Podrobnosti so skrbno premišljene - od perforiranih opečnatih balkonov do bistroumno prepletenih stopnišč v trinadstropnih stanovanjih, s čimer so dosegli, da ima vsako stanovanje vhodna vrata na ulico. Vrt za hišo se odpira na zeleno sprehajališče s skupnimi mizami in klopmi. Parkirišča so odmaknjena na rob lokacije, s čimer so ulice sprostili za pešce. Arhitekti so navdih našli v mestni soseski Golden Triangle z viktorijanskimi vrstnimi hišami.

Po pisanju spletnega portala so nagrado Stirling tokrat prvič namenili občinskim stanovanjem. V ožjem izboru zanjo so bili letos še prenovljena postaja London Bridge, operna hiša v nekdanji konjušnici Nevill Holt Opera v Londonu, žganjarna Macallan na Škotskem, center za obiskovalce v parku skulptur Yorkshire in hiša iz plutovine v Berkshireu.

Lani je nagrada pripadla 1,3 milijarde funtov vrednemu sedežu podjetja Bloomberg, ki je bil zgrajen po načrtih arhitekta Normana Fosterja. Pri gradnji so uporabili 600 ton brona z Japonske ter za cel kamnolom granita z Indije, pri čemer so zagotavljali, da gre za najbolj trajnostno naravnano poslovno stavbo, kar jih bilo zgrajenih.