Na hitro prelistano 12.10.2019 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 12. oktobra - Pri založbi Sodobnost International so izdali roman švicarskega avtorja Lukasa Barfussa Hagard, pri Društvu za dolgovezenje pa Blodnik po Istri, ki ga podpisujejo Agata Tomažič, Tamara Langus in Teja Kleč. Založba Miš je izdala pesniško zbirko za otroke Vinka Möderndorferja Babica za lahko noč ter delo Andyja Rileyja Edvin Gizdalin in zlobni cesar.

Ljubljana. Vodnik po Istri avtoric Agate Tomažič, Tamare Langus in Teje Kleč. Foto: STA

Ljubljana.
Vodnik po Istri avtoric Agate Tomažič, Tamare Langus in Teje Kleč.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga britanskega avtorja in ilustratorja Andyja Rileyja z naslovom Edvin gizdalin in zlobni cesar. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga britanskega avtorja in ilustratorja Andyja Rileyja z naslovom Edvin gizdalin in zlobni cesar.
Foto: STA

Ljubljana. Zbirka pesmi Vinka Möderndorferja z naslovom Babica za lahko noč. Foto: STA

Ljubljana.
Zbirka pesmi Vinka Möderndorferja z naslovom Babica za lahko noč.
Foto: STA

Ljubljana. Roman švicarskega pisatelja Lukasa Bärfussa z naslovom Hagard. Foto: STA

Ljubljana.
Roman švicarskega pisatelja Lukasa Bärfussa z naslovom Hagard.
Foto: STA

HAGARD - ROMAN ŠVICARSKEGA DRAMATIKA IN PISATELJA, KI ODPIRA ŠTEVILNA BIVANJSKA VPRAŠANJA

Protagonist romana Hagard je nepremičninski podjetnik Philip, ki nekega popoldneva brez pravega razloga začne zasledovati neznanko. Podobno kot je skrivnosten naslov - beseda hagard v različnih jezikih pomeni delirij, demenco, hiranje, zmedenost, v lovskem žargonu pa udomačenega divjega sokola, izurjenega za lov - je večpomenski tudi roman. Odpira številna življenjska vprašanja, tematizira človeško odvisnost od različnih stvari v digitalizirani družbi, kot je denimo polnilec za pametni telefon. Ko se Philip znajde v nepredvidljivem vrtincu nenavadnih naključij in dogodkov, ti v svoj tok potegnejo tudi bralca in ga ne izpustijo več do zadnje strani, so zapisali v založbi. Za prevod romana je poskrbel Slavo Šerc.

Lukas Bärfuss (1971) je švicarski dramatik, pisatelj in esejist. Njegova dramska dela uprizarjajo po vsem svetu. Dve njegovi deli so uprizorili tudi na slovenskih odrih: Seksualne nevroze naših staršev (v celjskem gledališču leta 2004) in Avtobus (v mariborskem leta 2006). Od romanov je v slovenskem prevodu na voljo še Koala, v katerem tematizira bratov samomor. Za svoja dela je prejel več nagrad, med drugim najpomembnejšo literarno nagrado v nemškem jezikovnem področju - Büchnerjevo nagrado.

BLODNIK PO ISTRI - NENAVADEN VODNIK PO ISTRI S TREMI POPOTNICAMI

Blodnik po Istri avtoric Agate Tomažič, Tamare Langus in Teje Kleč ter ilustratorke Milanke Fabjančič je nenaveden vodnik, ki bralca popelje v različne predele Istre, od zahodne obale, zaledja pa vse do t.i. vzhodnega bloka. Delo uvaja zapis avtoric, da je težko reči, da se se vse prigode, opisane v knjigi, zares zgodile, zato za zapisano ne odgovarjajo. V uvodnem poglavju Agata Tomažič pojasni razliko med vodnikom in blodnikom. "Blodnik je neologizem, za katerega iskreno verjamemo, da smo ga krvavo potrebovali in si zasluži obdržati se v slovenskem besedišču. Blodnik je knjiga, spisana v prav posebnem popotniškem žanru, ki se bolj kot pri preverljivih zgodovinskih dejstvih in praktičnih podatkih navdihuje pri vtisih na kraju samem." Novinar Ervin Hladnik Milharčič je delo označil za "eno tistih knjig, s katero izgubiš smer, pot pa najde tebe".

BABICA ZA LAHKO NOČ - PESMI O NENAVADNI BABICI IZPOD PERESA VINKA MÖDERNDORFERJA

Glavna junakinja Möderndorjevih pesmi, zbranih v zbirki Babica za lahko noč, je babica, ki ne zna peči piškotov, ki, meni nič, tebi nič, poštarju izmakne kolo, in ki lahko mirno grize čokolado, ker ima zobe spravljene v kozarcu. Bralci bodo v pesniški zbirki našli tudi fine zaljubljence, pravljico, ki spremeni poklic, in poredno žlico kot tudi zanimiva vprašanja in še bolj zanimive odgovore, so zapisali pri založbi. Zbirko je ilustrirala Tanja Komadina.

Vinko Möderdorfer (1958) je po končanem študiju na AGRFT začel z delom v slovenskih gledališčih in hkrati prevzel umetniško vodenje gledališča Glej. V slovenskih gledališčih je doslej režiral več kot 90 predstav. Je tudi radijski, televizijski in filmski režiser.

Podpisuje se pod več kot 30 del proze, poezije, dramatike in esejistike. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado, Boršnikovo nagrado za režijo skoraj vse vidnejše slovenske nagrade za mladinsko literaturo, nazadnje leta 2017 desetnico za mladinski roman Kit na plaži.

EDVIN GIZDALIN IN ZLOBNI CESAR - KNJIGA O "KRALJU" EDVINU IN NJEGOVIH KRALJEVSKIH DOGODIVŠČINAH

V ospredju knjige britanskega avtorja in ilustratorja Andyja Rileyja, ki se podpisuje pod vrsto filmskih in televizijskih scenarijev, je Edvin. To ni običajen fant, Edvin je namreč kralj. Ima prestol, oklep, grad s skrivnimi hodniki in vse, kar še sodi h kraljestvu. Ima tudi sovražnika - soseda, ki velja za najbolj grozovitega zlobneža v vesolju. Knjiga prinaša napeto pustolovščino, polno nevarnosti, čokolade in popadljivih krokodilov. Besedilo je prevedla Meta Osredkar.