Svet 14.10.2019 5:00

Zvečer bo znan dobitnik literarne nagrade booker

London, 14. oktobra - Nocoj bodo razglasili dobitnika literarne nagrade booker, vredne 50.000 britanskih funtov. V ožjem izboru za nagrado so Margaret Atwood, Salman Rushdie, Chigozie Obioma, Lucy Ellmann, Elif Shafak in Bernardine Evaristo. Salman Rushdie je nagrado prejel že leta 1981, v letu 2000 pa je bila nagrajena tudi Margaret Atwood.

Ljubljana. Knjige. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

V ožji izbor nominirancev za britansko nagrado booker za najboljši roman leta se je uvrstilo šest avtorjev v angleščini napisanih in v Veliki Britaniji ali na Irskem izdanih del. Margaret Atwood, dobitnica bookerja leta 2000 za roman Slepi morilec, se je tokrat v izbor uvrstila z romanom The Testaments (Pričevanja). Roman je nadaljevanje odmevne Dekline zgodbe in se začenja 15 let po zaključku prvotnega romana. Postavljen je v alternativno državo Gilead, kjer so ženske zasužnjene in nimajo skoraj nobene pravice. Roman se je pred kratkim v neznani knjigarni v Veliki Britaniji pomotoma znašel z nalepko bookerjev zmagovalec.

Salman Rushdie je bookerja prejel leta 1981 za roman Otroci polnoči. Tokrat je žirijo prepričal z delom Quichotte, v katerem je navdih iskal pri Don Kihotu. Ob 25-letnici nagrade leta 1993 je Rushdie prejel posebno priznanje za najboljšega bookerjevega nagrajenca v obdobju četrt stoletja, ob 40-letnici nagrade leta 2008 pa so bralci med šestimi finalisti za najboljši ponovno izbrali njegov roman Otroci polnoči.

Na ožjem seznamu del je tudi roman nigerijskega avtorja Chigoziea Obiome. V angleščini naslovljen An Orchestra of Minorities pripoveduje zgodbo o kmetu, ki v majhnem nigerijskem mestu vzreja kokoši. Pripoved opisuje boj med usodo in svobodno voljo. Avtorja bralci poznajo po prvencu naslovljenem The Fishermen, ki je bil v letu 2015 v ožjem izboru za bookerja.

Skoraj 1000 strani dolg roman Lucy Ellmann z naslovom Ducks, Newburyport z monologom ameriške gospodinje sestavljajo dolge povedi brez ločevanja v odstavke. Gospodinja v spominih med drugim obišče stanje v državi, mrtve starše in afriške slone. Če avtorica prejeme nagrado, bo njen roman veljal za najdaljšega v zgodovini podeljevanja nagrade.

S pripovedjo o življenju večinoma temnopoltih britanskih žensk se za nagrado poteguje še britansko-nigerijska avtorica Bernardine Evaristo z naslovom Girl, Woman, Other. V njem se prepletajo življenja 12 žensk v različnih stopnjah ženskosti.

Za nagrado se poteguje tudi priljubljena pisateljica turškega rodu Elif Shafak z romanom 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World. Njen enajsti roman podaja opis turškega podzemlja. Med njenimi v slovenščino prevedenimi deli so Štirideset pravil ljubezni, Čast, Bolšja palača in Tri Evine hčere.