Slovenija 14.10.2019 0:30

V Mariboru se začenja Festival Borštnikovo srečanje

Maribor, 14. oktobra - Z mednarodno konferenco o razvoju občinstev v gledališču se bo danes v prostorih Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor začel 54. Festival Borštnikovo srečanje. Doslej najobsežnejši program tega osrednjega gledališkega festivala v Sloveniji med drugim prinaša v dveh tednih 42 gledaliških uprizoritev iz Slovenije in tujine.

Maribor. Glavni trg v Mariboru. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Glavni trg v Mariboru.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Maribor. Borštnikov prstan. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Borštnikov prstan.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

V skladu z lani uvedeno programsko razširitvijo se bosta pred petkovim slovesnim odprtjem festivala odvrtela sklopa Mlado in Študentsko gledališče. Prvi vzpostavlja prostor za kulturno-umetnostno vzgojo na področju uprizoritvenih praks, drugi pa je zasnovan kot mednarodna študentska platforma. Letos se študentom in mentorjem slovenske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) pridružujejo kolegi z Akademije dramskih umetnosti iz Zagreba in Akademije za igro Ruskega gledališkega inštituta v Moskvi.

"Oba programska sklopa sta bila že lani zasnovana kot trajna festivalska vsebina, ki jo želimo razvijati in nadaljevati tudi v prihodnje. Vsak od omenjenih programskih sklopov ponuja slovenske in tuje gledališke predstave in predstavlja neko skupno festivalsko platformo za razvoj novih občinstev, kar smatramo kot eno naših temeljnih poslanstev," je povedal umetniški direktor festivala Aleš Novak.

Jedro festivala ostaja izbor uprizoritev pretekle gledališke sezone v Sloveniji, ki se potegujejo za festivalske nagrade. Te bodo začele teči v soboto, podelitev nagrad pa bo zadnji dan festivala, 27. oktobra.

Skupno bo v dveh festivalskih tednih na ogled 42 gledaliških predstav, od tega 12 v tekmovalnem in 19 v spremljevalnem programu, od tega bo sedem tujih. Festival med drugim prinaša še pogovore po predstavah, mednarodni kritiški simpozij, regionalno srečanje Mednarodnega gledališkega inštituta (ITI), okroglo mizo o gledaliških ustvarjalcih, koncerte, vodene sprehode po mestu in praznovanje dneva gledaliških ustvarjalcev.